latinica  ћирилица
18/07/2017 |  12:41 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Linta: Bobetkov razgovor u policiji nastavak ruganja srpskim žrtvama

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da odlazak hrvatskog generala Ivana Bobetka na razgovor u policiju zbog davanja informacija o ratnom zločinu u Sisku 1991-1992. godine predstavlja nastavak ruganja srpskim žrtvama.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naveo da je dobro poznato da je u Sisku počinjen jedan od najmasovnijih zločina u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka, te da je o tome sveobuhvatne podatke prikupio zagrebački novinar Domagoj Margetić.

"Prema njegovoj dokumentaciji, u Sisku je 1991. i 1992. godine ubijeno ili se vode kao nestali čak 611 civila, od čega 595 Srba, 14 Hrvata i dva Bošnjaka", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da je za stravične zločine protiv srpskih civila u Sisku osuđen samo nekadašnji zamjenik načelnika policijske uprave u Sisku Vladimir Milanković i to na "smiješnih 10 godina zatvora".

"Milanković je osuđen za ubistvo svega 24 srpske žrtve što pokazuje da su hrvatsko pravosuđe i policija učestvovali u drastičnom umanjivanju razmera zločina protiv Srba u Sisku i okolini", istakao je Linta.

On je naveo da je poruka ovog i brojnih drugih suđenja hrvatskim zločincima, da je bilo sasvim opravdano mučiti i ubijati Srbe, jer je osuđen zanemarljiv broj ubica, pri čemu su pojedinci dobili simbolične kazne, čime se dodatno vrijeđaju žrtve i njihove porodice.

Navodeći da u Hrvatskoj nema i neće biti političke volje da se kazne nalogodavci, organizatori i počinioci zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Sisku i na brojnim drugim mjestima, Linta je istakao da u Hrvatskoj postoji raspoloženje, posebno nakon odluke Haškog tribunala o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača 2012. godine, da je međunarodna zajednica amnestirala Hrvatsku za počinjene zločine.

"Nažalost, EU je primajući Hrvatsku u svoje članstvo odustala od politike da se Hrvatska mora suočiti sa ratnom prošlošću, što podrazumjeva hapšenja i suđenje svim licima koja su osumnjičena i optužena za ratne zločine nad Srbima", navodi Linta.

On dodaje da hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno, ni nepristrasno, već je u funkciji opravdanja lažnog mita da je Hrvatska tobože vodila "oslobodilački i pravedan rat protiv srpskog agresora i da u tom ratu hrvatska strana nije činila zločine".

Hrvatski general Ivan Bobetko juče je na informativnom razgovoru u policiji ispitan o sumnjama u vezi sa ratnim zločinima u Sisku.

Ivan Bobetko, sin ratnog načelnika glavnog štaba Hrvatske vojske Јanka Bobetka, nakon informativnog razgovora je pušten.

Izvor: SRNA