latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:43 | Autor: RTRS

Јavna rasprava o planu upravljanja slivom Save

Plan upravljanja oblasnim riječnim slivom rijeke Save Republike Srpske strateški je dokument čiji je cilj postizanje dobrog statusa kvaliteta voda na ovom riječnom slivu, izavio je danas pomoćnik direktora Јavne ustanove "Vode Srpske" Slaviša Savić.

Na javnoj raspravi o nacrtu ovog plana i studiji o strateškoj procjeni njegovog uticaja na životnu sredinu, koja je održana u Gradskoj upravi Bijeljine, Savić je rekao da su vodotoci u Srpskoj u drugoj i trećoj klasi, neki i u četvrtoj.

On je pojasnio da postoji pet klasa voda, visok status kvaliteta, dobar, što je cilj evropske direktive koju slijedi i Republika Srpska, te umjeren, nizak i veoma nizak status kvaliteta.

"Naši vodotoci se nalaze u drugoj, trećoj klasi, neki i u četvrtoj kategoriji generalno, ali ne zahvaljujući prečišćavanju otpadnih voda i malim opterećenjima, nego zato što nam industrijski zagađivači ne rade u zadnjih nekoliko decenija", rekao je Savić novinarima.

Prema njegovim riječima, drugim strateškim dokumentom "Strategija integralnog upravljanjama vodama na području Republike Srpske", predviđeno je da se u oblasti zaštite od otpadnih voda, odnosno prikupljanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda u narednom periodu uloži 550 miliona KM, od toga samo oko 200 miliona KM u postrojenja za prečišćavanje.

"Iznosi su veliki, moramo biti pažljivi i donijeti dobre mjere, jer samo ako zaštitimo vode možemo da ih koristimo kao resurs u narednom periodu", ocijenio je Savić.

On je rekao da su trenutno najveći zagađivači u Srpskoj komunalne otpadne vode od stanovništva iz gradova i podsjetio da je manje od 10 odsto stanovništva priključeno na uređaje za prečišćavanje otpadnih voda, jer postrojenja imaju samo Trebinje, Bileća i Bijeljina.

"Među prioritetnim ciljevima je prikupiti sve otpadne vode iz urbanih područja, za sva područja veća od 2.000 stanovnika, odvesti ih i prečistiti u postrojenjima, a treba voditi računa i o industrijskim zagađivačima, koji moraju da imaju predtretmane voda prije ispuštanja u javne uređaje za prečišćavanje", naveo je Savić neke od mjera, koje mogu da obezbijede dobar status kvaliteta voda u riječnom slivu Save u Republici Srpskoj.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu i korišćenje voda u Јavnoj ustanovi "Vode Srpske" Јelena Vićanović rekla je novinarima da se u Srpskoj od 2000. godine prati kvalitet površinskih voda na 61 vodnom tijelu.

Prema njenim riječima, godinama su najčistiji vodotoci u Srpskoj u slivu Save - rijeka Una, gornji tok rijeke Drine i rijeka Trebišnjica, a najzagađeniji dijelovi vodotoka su rijeka Bosna nizvodno od ušća Spreče do opštine Modriča i sama rijeka Spreča koje imaju samo umjeren status.

Izvor: SRNA