latinica  ћирилица
18/07/2017 |  13:48 | Autor: RTRS

Vulin - Manco: Kfor jedini nosilac stabilnosti na Kosovu i Metohiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je tokom sastanka sa ambasadorom Italije u Beogradu Đuzepeom Mancom da Srbija nastoji da mirnim sredstvima obezbijedi normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije, gdje jedino Kfor prepoznaje kao partnera i nosioca stabilnosti.
Italijanski vojnici u sastavu Kfora (Foto: Kurir) -
Italijanski vojnici u sastavu Kfora (Foto: Kurir)

Vulin je posebno istakao zahvalnost Srbije na profesionalnom angažovanju pripadnika Oružanih snaga Italije u sastavu Kfora.

"Raduje nas činjenica da u narednom periodu neće biti smanjivanja brojnog stanja pripadnika Oružanih snaga Italije u sastavu Kfora. Time se prepoznaje značaj situacije ne samo zbog mira na Kosovu i Metohiji, već i u čitavom regionu", kazao je Vulin.

On je dodao da Srbija čini sve da ne dođe do stvaranja takozvane vojske Kosova, što smatra flagrantnim kršenjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je izrazio zadovoljstvo što saradnja Srbije i Italije aktivno doprinosi ostvarivanju najznačajnijeg prioriteta Vlade Republike Srbije, odnosno ubrzanom priključenju EU, te što Italija pruža podršku Srbiji na evropskom putu.

On je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostaju privrženi težišnim oblastima saradnje koje predstavljaju - školovanje i usavršavanje, zajedničko učešće u mirovnim misijama, vojno-vojna saradnja /obuka specijalnih jedinica i timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, saradnja u oblasti vazduhoplovstva/, obavještajno-izviđačka djelatnost i vojnomedicinska saradnja.

Iz Ministarstva odbrane Srbije navode da će saradnja tokom ove godine biti dodatno unaprijeđena učešćem na zajedničkim vježbama, a krunu saradnje svakako čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama.

Kao posebno značajni zajednički angažmani istaknute su misija UN u Libanu, kao i misija EU za obuku vojnih i bezbjednosnih snaga Malija /EUTM Mali/.

"Posebno bih izdvojio vojnoekonomsku saradnju dvije zemlje, a nedavne posjete predstavnika kompanija `Bereta` i `Leonardo` su još jedna potvrda obostrane zainteresovanosti za unapređenje takve saradnje", rekao je Vulin.

Vulin i Manco su se saglasili da svi događaji u proteklom periodu u vezi sa migrantskom krizom jasno ukazuju na to da se jedino zajedno svi mogu boriti protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbjednosnih prijetnji koje ne poznaju granice.

Izvor: SRNA