latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:23 | Autor: RTRS

Preporučuje se zasjenjivanje i navodnjavanje biljaka

Zbog vrućina i dugotrajne insolacije stručnjaci poljoprivrednicima u Republici Srpskoj preporučuju zasjenjivanje i navodnjavanje osjetljivih biljaka, tamo gdje je to moguće.
Krompir (ilustracija) -
Krompir (ilustracija)

U agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda se navodi da visoke dnevne temperature vazduha i nedostatak obilnijih padavina ne prijaju glavnim proljećnim poljoprivrednim kulturama.

Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta skoro u svim mjestima i dalje je u padu, tako da su neophodne u što kraćem roku obilnije padavine.

Prema ocjeni stručnjaka, na većem području Republike Srpske preovladava umjerena do ekstremna suša.

Meteorolozi do kraja nedjelje najavljuju suvo i toplo vrijeme, od sredine sedmice doći će do novog porasta temperature vazduha, a u drugoj polovini sedmice mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi, uglavnom u brdsko-planinskim predjelima.

Toplo i suvo vrijeme odgovaralo je za pojavu insekata i biljnih štetočina, naročito piljenje larvi druge generacije jabučnog, breskvinog i šljivinog smotavca.

Povremeno i mjestimično zabilježene padavine povoljno su uticale na razvoj biljnih bolesti kao što su pepelnica i plamenjača na vinovoj lozi, kod krompira su primijećeni simptomi plameljače i crne pjegavosti.

Izvor: SRNA