latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:34 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama (VIDEO)

Narodna skupština, po hitnom postupku, razmatrala je Prijedlog zakona o interventim nabavkama. Usvajanjem i stupanjem na snagu ovog zakonskog rješenja prestaće da važi Zakon o robnim rezervama.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Predloženi zakon trebalo bi da obezbijedi da se na novi način urede Robne rezerve, prvenstveno nabavka i stavljanje u funkciju osnovnih životnih namirnica u slučaju vanrednih situacija. Da se definiše način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i ekoloških katastrofa, ratnog stanja i drugih vanrednih prilika.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković smatra da je ovo zakonsko rješenje dobar temelj za funkcionisanje Republike Srpske u takvim situacijama. Opozicija restrukturiranje Robnih rezervi smatra boljim rješenjem, dok vladajuća većina podsjeća da je Vlada Srpske po predloženim principima već nabavljala namirinice, i to za vrijeme majskih poplava 2014. godine.

Obezbijediti kontinuitet snabdijevanja tržišta i stanovništva Srpske osnovnim proizvodima neophodnim za ishranu, sirovinama, reprodukcijskim materijalom, kao i stavljanje drugih kapaciteta u funkciju u uslovima poremećaja na tržištu cilj je predloženog zakona.

Ovako koncipiran zakon nije sprovodiv, poručuju iz opozicije. Zamjeraju hitnost postupka, apeluju da se povuče iz procedure i kao nacrt prođe javnu raspravu. 

Prema riječima Zdravka Krsmanovića (NDP) smatra da "ovaj zakon znači likvidaciju Robnih rezervi". Kaže da "nigdje u svijetu nema da propadnu Robne  rezerve i odu u likvidaciju".

Branislav Borenović (PDP) kaže da sumnja da bi ovaj zakon išta učinio po pitanju saniranja potencijalne štete od suša i požara u Republici Srpskoj. 

Prijedlog zakona je prelazno rješenje dok se stečaj u Robnim rezervama ne okonča, poručuju iz SNSD-a. Takav zakon je, kažu, u suštini funkcionisao i 2014. godine za vrijeme poplava. Ulažu i amandman da Vlada i resorno ministarstvo jednom godišnje informišu Narodnu skupštinu o planu nabavki.

Radovan Višković (SNSD) kaže da se "sklapa okvirni ugovor, nema avansnog plaćanja i ne skladišti se roba. Samo se u određenoj branši dogovori nabavka po potrebu. Bitno je da građane ne ostavimo na cjedilu i da imamo čime da intervenišemo ukoliko se dese bilo kakve nepogode". 

Poslanike je prethodno, u okviru Aktuelnog časa, između ostalog, interesovao slučaj Agrokor i dokle se stiglo sa izmirenjima prema dobavljačima iz Srpske. Iz Vlade su potvrdili da su dobili informacije od Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ministar Gluhaković je rekao da je pitanje Agrokora zakonom regulisano u Hrvarskoj i Sloveniji, te da se oočekuje da bude završeno to pitanje kada je riječi i o BiH, kako bi Merkator preuzeo poslovanj dp kraja ljeta.

Poslanike opozicije zanimalo je da li će i kada Zakon o Ustavnom sudu BiH biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić rekao je da je pravljenje brzog puta od Istočnog Sarajeva do granice sa Srbijom utkano u strateška dokumenta Srpske, i da je izgradnja ove dionice, koja bi trebalo da bude dio autoputa Sarajevo-Beograd, stvar entiteta.