latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:34 | Autor: RTRS

Dom naroda PS BiH sutra o Izbornom zakonu BiH

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Halid Genjac, izjavio je danas u Sarajevu da će se ovaj dom na sutrašnjoj sjednici izjasniti o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub Hrvata.
Halid Genjac (Foto:bportal.ba) -
Halid Genjac (Foto:bportal.ba)

"Mi smo danas dobili na pisarnicu Parlamentarne skupštine BiH odluku Ustavnog suda BiH i time su ispunjeni uslovi da na sutrašnjoj sjednici Doma naroda bude stavljen na dnevni red prijedlog Kluba Hrvata, i o tome ćemo se sutra izjašnjavati", rekao je Genjac.

On je istakao da je teško predvidjeti ishod glasanja, ali da će Klub Bošnjaka glasati protiv, zbog ranije navedenih razloga.

"Ukoliko Dom naroda usvoji takav prijedlog, ići će na Predstavnički dom. Moja procjena je da je moguće da prijedlog usvoji Dom naroda, ali teško Predstavnički dom zbog poznatog raspoloženja stranaka u tom domu", pojasnio je Genjac.

Prema njegovim riječima, nakon što bude poznata sudbina hrvatskog prijedloga, odnosno ukoliko ne bude usvojen, SDA će dostaviti u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona koji je sačinila njena grupa eksperata.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici 6. jula da hrvatskim prijedlogom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Izvor: SRNA