latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:46 | Autor: RTRS

Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2016. godinu opet bez podrške

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržala dio Izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu koji se odnosi na rad Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Konstatujući da je UIO stub naplate javnih prihoda, član Komisije i srpski delegat u Domu naroda Darko Babalj postavio je pitanje koliko iznose nenaplaćeni prihodi po osnovu PDV-a. Predstavnik UIO Zora Aleksić u odgovoru je precizirala da od početka 2006. godine dug za neplaćeni PDV iznosi 440 miliona KM.

"Postupak prinudne naplate najveći je problem UIO", rekla je Aleksićeva, ističući da Uprava po automatizmu, kad neko blagovremeno ne ispuni svoje obaveze, izdaje nalog za naplatu.

Tvrdeći da se dug nikome ne prašta, Aleksićeva je rekla da su u Upravi svjesni da sav dug neće biti moguće naplatiti, uprkos preduzimanju mjera poput pljenidbe imovine ili prinudne naplate.

"Ima slučajeva u kojima nema sredstava niti imovine, pa ne postoji mogućnost da se dug naplati", zaključila je Aleksićeva.

Ona je dodala da je UIO kao metod naplate duga koristi i naplatu vrijednosnih papira na berzi i da je tako nedavno riješen problem naplate 600.000 KM duga. Informisala je Komisiju za finansije i budžet da je UIO BiH u prošloj godini prikupila 6,6 milijardi KM po osnovu idirektnih poreza, što je za 285 miliona ili 22 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Komisija je usvojila dio Izvještaja Savjeta ministara koji se odnosi na rad Ministarstva finansija i trezora, te Agencije za javne nabavke BiH u prošloj godini. Komisija je prihvatila Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH zaključno sa 31. decembrom prošle godine, koji je predstavio Bevanda, kao i informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve, koju Savjet ministara tromjesečno dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pravobranilac BiH Mariofil Ljubić upoznao je Komisiju za finansije i budžet o velikom broju tužbi u sudovima u BiH kojima tužioci, sudije i drugo stručno osoblje u pravosudnim institucijama BiH traže naplatu potraživanja po osnovu naknada za topli obrok, prevoz i odvojeni život. On je podsjetio da je Ustavni sud BiH donio odluku da je diskriminatorska odredba Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, koji ne sadrži odredbu o navedenim naknadama.

"Do sada je po osnovu ovih tužbi isplaćeno oko 2,6 miliona KM, a u proceduri je oko 30 predmeta u iznosu od tri miliona KM", istakao je Ljubić.

Izvor: SRNA