latinica  ћирилица
18/07/2017 |  15:55 ⇒ 19/07/2017 | 11:34 | Autor: RTRS

Srpska i kineski partneri grade TE Gacko 2 (VIDEO)

Predstavnici Republike Srpske i kineske Poli grupe dogovorili su formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, koja bi u dogledno vrijeme zamijenila staru termoelektranu.
Beograd: Dodik, Đokić, predstavnici kineske Poli grupe - Foto: SRNA
Beograd: Dodik, Đokić, predstavnici kineske Poli grupeFoto: SRNA

Na sastanku u Beogradu na kojem su Republiku Srpsku predstavljali predsjednik Republike Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, dogovoreno je da vlasnički udio kineskih partnera bude 51, a Republike Srpske 49 odsto.

Sa kineskim partnerima na projektu termoelektrane Gacko 2, predstavnici Srpske vode razgovore već duže vrijeme. Rezultat tog rada je formiranje zajedičkog preduzeća i priprema svih uslova za finansiranje, projektovanje i izgradnju nove termoelektrane.

- Cijenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima - rekao je predsjednik Srpske.

Nakon sastanka, predsjednik Srpske rekao je da je najbolji danas dogovoreni model zajedničkog preduzeća u kome će svaka strana obezbijediti novac potreban za izgradnju, kako bi se ubrzale procedure i riješilo pitanje projekta.

- Ovo je dio razgovora koji smo već imali i cijenim da je to bilo uspješno. Ostaje na Vladi da narednih petnaestak dana donese odluku o osnivanju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo kretati dalje u operacionalizaciju ovog dogovora - naveo je Dodik.

U dosadašnjim pregovorima, ovaj sastanak bio je najvažniji, ocijenio je resorni ministar Petar Đokić, i dodao da je izgradnja termoelektrane Gacko 2 dio Strategije razvoja energetike i od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

- Ovaj objekat bi bio zamjenski za postojeći objekat koji je u pogonu od 1983. godine. Takav objekat objektivno ima svoj životni vijek i moramo razmišljati da dalje razvijamo energetski sektor i kapacitete Srpske, posebno u dijelu Hercegovine gdje još imamo dovoljne količine rezervi uglja - rekao je Đokić.

U planu je da termoelektrana Gacko vremenom prestane sa radom, a da proizvodnju električne energije potpuno preuzme Gacko 2. Tačan datum još nije utvrđen, ali predstavnici Srpske kažu da bi zamjenski objekti i u Gacku i u Ugljeviku već bili izgrađeni, da se u BiH nisu desile mnoge druge stvari.