latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:24 | Autor: RTRS

Udruženje veterana službi bezbjednosti Srpske: Optužnica za referendum je politička

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv članova Republičke komisije za referendum o 9. januaru kao Danu Republike je politička, a ne pravna odluka, i usmjerena je protiv interesa Republike Srpske, njenih institucija i građana, saopšteno je iz Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske.
Goran Mačar (Foto: sense-agency.com) -
Goran Mačar (Foto: sense-agency.com)

Iz Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske odgovorno tvrde da, analizirajući ovaj slučaj, a oslanjajući se na bogato iskustvo kada je riječ o procesuiranju krivičnih djela, ne postoji nijedan elemenat koji ukazuje na to da je predsjednik Republičke komisije za referendum, Siniša Karan, počinio krivično djelo, jer je on ispoštovao sve zakonske odredbe koje je donijela Narodna skupština Srpske.

Predsjednik ovog Udruženja, Goran Mačar, naglašava da predstavnici drugih institucija u Srpskoj već duže upozoravaju i ukazuju na jednonacionalno ponašanje Tužilaštva i Suda BiH.

"Bez obzira na to da li je riječ o ratnim zločinima, privrednom kriminalu ili opštem kriminalitetu, jednonacionalno ponašanje Tužilaštva i Suda BiH toliko je očigledno da je krajnje vrijeme da Republika Srpska energičnije reaguje.
Gospodin Karan je bio samo jedan u nizu od milion stanovnika Srpske koji su izašli na referendum i dali glas i podršku Danu Republike. To jednostranačko ponašanje na kraju se ispoljilo i kroz djelovanje Ustavnog suda BiH, a i kroz pojedine sudije i tužioce na nivou BiH", ističe Mačar.

On podsjeća da se u Tužilaštvu BiH odigrava utakmica o tome ko će biti novi glavni tužilac BiH, i da tu postoje velike kalkulacije između tri nacionalne zajednice jer će to, kako ocjenjuje, opredjeliti buduće ponašanje Tužilaštva BiH.

Izvor. SRNA