latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:29 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Srbac- Usvojen Plan kapitalnih investicija (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Srbac na posljednjem zasjedanju prije ljetnje pauze usvojili su Plan kapitalnih investicija vrijedan 2,6 miliona maraka.
Srbac - Foto: RTRS
SrbacFoto: RTRS

Usvojena je i Odluka o dugoročnom zaduženju opštine putem treće emisije obveznica

Dugoročno zaduženje od 3,5 miliona maraka na 14 godina sa grejs periodom od četiri godine i uz kamatnu stopu od 5 procenata poslužiće za rasterećenje budžeta i podizanje nivoa likvidnosti.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da nije postignut dogovor o restruktuiranju ukupnih obaveza, tako da je ovo bio jedini način da se ovaj problem riješi, tj. da se prenese znatniji dio kratkoročnih obaveza na dugoročne kako bi opština mogla efikasnije da radi.

Planom kapitalnih investicija do kraja godine biće relizovano osam projekata ukupne vrijednosti 2,6 miliona maraka. Iako je plan usvojen jednoglasno, tokom rasprave odbornici i vlasti i opozicije ukazali su na zapostavljenost jednog dijela opštine. Pokušano je da se balans postigne zajedničkim projektom sa Oružanim snagama BiH, čija je realizacija neizvjesna.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić reakao je da su izvjene poteškoće usporile predviđene poslove.

Najveći dio sredstava za realizaciju projekata kapitalnih investicija obezbijediće Vlada Republike Srpske i donatori. U projektima opština će učestvovati sa 109.000 KM, a građani sa 50.000 maraka. Najvredniji projekat je rekonstrukcija puta Crnaja-Martinac u dužini 9,8 kilometara, za koji će biti utrošeno 1,1 milion maraka.