latinica  ћирилица
19/07/2017 |  07:57 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila izvještaj o stanju u bankarskom sistemu (VIDEO)

U nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske poslanici su raspravljali o stanju u bankarskom sektoru i radu Agencije za bankarstvo u 2016.
NSRS - Foto: RTV Slobomir
NSRSFoto: RTV Slobomir

Analiziran je rad banaka, mikrokreditnih fondacija, ali i onih koji su zaduženi za nadzor nad ovim sektorom - Agencijom za bankarstvo Srpske i Komitetom za koordinaciju nadzora finansijskog sektora. Upravo Agenciju i Komitet, poslanici opozicije optužuju za propast tri banke - Bobar, Balkan investement i Banke Srpske.

Traže odgovornost i rješenje kojim bi deponentima - građanima i institucijama bio vraćen novac zarobljen u tim bankama. Indirektnu odgovornost za, kako tvrde, nestabilnost bankarskog sektora, traže i od resornog ministra koji odgovara da građani svojim stavom pokazuju kakva je, zapravo, situacija u tom sektoru i to povećanjem štednje.

22.20 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je javni dug Republike Srpske na dan 31. decembar 2016. godine iznosio 4,34 milijardi KM, što je 45,62 odsto BDP-a, dok je ukupan dug Srpske bio 5,43 milijarde KM ili 57,09 odsto BDP-a.

Podnoseći Narodnoj skupštini Srpske informaciju o dugu Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine, Tegeltija je rekao da se od ukupnog duga Srpske na spoljni dug odnosi 3,16 milijardi KM, a na unutrašnji dug 2,27 milijardi KM.

"Po osnovu servisa duga Republike Srpske i indirektnog duga u 2016. godini iz Budžeta Srpske je plaćeno 660,67 miliona KM, od čega na servis spoljnog duga 257,17 miliona KM, a na servis unutrašnjeg 403,50 miliona KM", rekao je Tegeltija.

Od ukupnog spoljnog duga Republike Srpske na dan 31. decembar 2016. godine, dug budžeta Srpske iznosio je 1,98 milijardi KM, dug jedinica lokalne samouprave 86,64 miliona, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke 1,09 milijardi KM.

U 2016. godini po osnovu spoljnog duga plaćeno je ukupno 257,17 miliona KM, a u istoj godini povučena su kreditna sredstva u iznosu od 357,30 miliona KM, i to za investicione projekte - 305,86 miliona KM, a za podršku budžetu 51,44 miliona KM.

"Posmatrajući strukturu povučenih kreditnih sredstava u 2016. godini, po namjeni ulaganja, najveća je zastupljenost ulaganja u infrastrukturu, i to 55 odsto, zatim javnu-budžetsku potrošnju 33,34 odsto, te privredne djelatnosti 11,67 odsto", navodi se u informaciji o dugu Srpske sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine, koju su večeras razmotrili narodni poslanici.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra razmatranjem informacije o stanju u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

Biće razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 – BA/, te imenovanje predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske na prijedlog predsjednika Republike.

Nastavak sjednice je zakazan za 9.00 časova.

21.40 - Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u prošloj godini je donijela 38 rješenja, od čega šest o utvrđenom sukobu interesa.

Predsjednik Komisije Obrenka Slijepčević, podnoseći parlamentu Srpske izvještaj o radu u prošloj godini, navela je da je Komisija dala mišljenje u 44 slučaja, donijela 31 zaključak, a šest slučajeva je riješeno usvajanjem drugog akta.

Ona je rekla da je Komisija u toku svog cjelokupnog rada obradila 878 akata, 62 sukoba interesa, od čega su 43 riješena.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković rekao je da se od ove komisije očekuju još bolji rezultati, te da podržava da postojeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa bude dograđen ili zamijenjen novim.

Poslanik Napredne Srpske koji djeluje u Klubu poslanika PDP-a Adam Šukalo smatra da je besmisleno postojanje Komisije o utvrđivanju sukoba interesa u organima vlasti jer do sada niko od visokopozicioniranih funkcionera nije odgovarao za kršenje zakona, izuzev što je neko odustao od jedne od dvije funkcije koju je obavljao.

Odgovarajući na Šukalove prozivke da je u sukobu interesa zbog zapošljavanja supruge u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je rekao da je Komisija razmatrala njegov slučaj.

Savanović je rekao da, ako ima njegove odgovornosti, ljudi iz Komisije to kažu, ali da nije pristojno da Šukalo o tome drži lekcije.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajilica zatražio je od Vlade i parlamenta Srpske da pripreme novi zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer je postojeći prevaziđen i napravljen za "sitne ribe".

Predsjednik Komisije za žalbe Biljana Vasić rekla je da je ova komisija u prošloj godini na devet održanih sjednica donijela 14 rješenja.

"U 2016. godini Okružnom sudu podneseno je 17 tužbi, dok pred Vrhovnim sudom Republike Srpske nije podnesen nijedan zahtjev", navela je Vasićeva.

Ona je rekla da su u prošloj godini kod Okružnog suda u Banjaluci bila tri predmeta protiv rješenja Komisije za žalbe, a pred Vrhovnim sudom Republike Srpske dva.

"Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke podnijela je jedna nezadovoljna stranka, a drugi zahtjev je podnijela Komisija za žalbe. Sve ovo ukazuje na opravdanost rada Komisije u rješavanju zakonom propisanih nadležnosti", zaključila je Vasićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske o radu za prošlu godinu, te izvještaj Komisije za žalbe o radu u prošloj godini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić obavijestio je poslanike da je predlagač iz skupštinske procedure povukao tačku dnevnog reda koja se odnosi na godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

19.55 - Član Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Nedeljko Sredić rekao je da je ova komisija prošle godine izdala 11 dozvola za obavljanje elektroenergetske djelatnosti u Srpskoj.

Podnoseći u Narodnoj skupštini izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Srpske o radu za 2016. godinu, Sredić je naveo da je prošle godine izvršena izmjena dozvola kod pet korisnika za obavljanje djelatnosti snabdijevanja tarifnih kupaca električnom energijom u vezi sa produženjem važenja dozvola za 18 mjeseci.

Sredić kaže da je u ovom periodu oduzeta jedna dozvola za vršenje djelatnosti trgovine i snabdijevanja električnom energijom u BiH.

Regulatorna komisija je lani vodila 22 postupka za izdavanje sertifikata za postrojenja koja proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora na ekološki prihvatljiv način, te razmatrala 34 zahtjeva za odobravanje konačnog prava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

"Izvršeno je devet nadzornih provjera u prostorijama i objektima korisnika dozvola u elektroenergetskom sektoru, sektoru prirodnog gasa i jedna u sektoru nafte i derivata nafte", rekao je Sredić.

Narodni poslanici razmotrili su izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za prošlu godinu.

19.10 - Član Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Miodrag Јandrić rekao je da su depoziti u bankama Republike Srpske sa 31. decembrom 2016. godine iznosili više od pet milijardi KM.

Obrazlažući u parlamentu Republike Srpske izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti, član Komisije Miodrag Јandrić rekao je da depoziti građana od toga čine više od 2,8 milijardi KM, što je 56 odsto od ukupnih depozita.

Јandrić je iznio podatak da u strukturi bilansa stanja bankarskog sektora Srpske, kojeg čini osam banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, novčana sredstva koja nisu investirana iznose više od 1,5 milijardu KM.

"Ovo je ogroman potencijal za dalji razvoj tržišta kapitala, imajući u vidu činjenicu da su ta sredstva u bankarskom sektoru apsolutno neangažovana", istakao je Јandrić.

Govoreći o izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu, Јandrić je rekao da je ukupan promet iznosio više od 625 miliona KM i za 11,51 odsto je veći u odnosu na prethodnu godinu.

On je rekao da je redovan promet iznosio više od 127 miliona KM i povećao se za 33,74 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Struktura ukupnog prometa je i dalje sa tendecijom malog povećanja i u korist obveznica", istakao je Јandrić, dodajući da su obveznice u 2016. godini u strukturi ukupnog prometa učestvovale sa 60,1 odsto, trezorski zapisi 31,9 odsto i akcije osam odsto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je više izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti - izvještaj o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu, izvještaj o radu ove komisije za prošlu godinu, te izvještaj o finansijskom poslovanju Komisije za prošlu godinu.

18.35 - Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Dragan Serdar rekao je da situacija u bankarskom sistemu Srpske nije kritična. On je rekao i da uloga ove agencije nije da spašava banke, već da vrši restrukturisanje i sanaciju samo sistemskih banaka koje mogu uticati na kompletan finansijski sistem.

"Banke se, kao i drugi subjekti, održavaju na tržištu sve dok ispunjavaju osnovne uslove poslovanja. Ponekad isključivanje slabih banaka jača bankarski sistem", rekao je Serdar u završnoj riječi o izvještaju o situaciji u bankarskom sistemu Srpske za prošlu godinu i izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Republičke agencije za bankarstvo za prošlu godinu.

On je naveo da je uloga Agencije da zaštiti deponente, dodajući da je propast Banke Srpske i Bobar banke nanijela štetu koja se mjeri stotinama miliona KM i gubitkom velikog broja radnih mjesta.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović izrazio je bojazan da bi Investiciono- razvojna banka Republike Srpske, s obzirom na to kome je davala kredite, mogla doživjeti sudbinu Banke Srpske /nekadašnje Balkan investment banke/ i Bobar banke.

On je rekao da IRB-u, u tom smislu, treba pomoći.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da Agencija za bankarstvo Srpske nije blagovremeno reagovala da bi spriječila propast Bobar banke i Banke Srpske.

On je, tokom rasprave o ovim izvještajima, postavio pitanje kojim parametrima se Agencija vodila kada je dala pozitivno mišljenje za racionalizaciju tadašnje Balkan investment banke.

Poslanik SDS-a Slađana Nikolić rekla je da je propašću Bobar banke i Balkan investment banke nanesena velika šteta Republici Srpskoj, a stanovništvo je izgubilo povjerenje u bankarski sektor u Srpskoj.

Nikolićeva je izrazila očekivanje da će novo rukovodstvo Agencije za bankarstvo Srpske raditi u skladu sa zakonom i da neće praviti propuste.

Poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u Klubu poslanika PDP-a, Adam Šukalo rekao je da bi se povjerenje građana u bankarski sektor moglo vratiti ako bi se u toj oblasti poštovala struka i preuzela odgovornost za propast banaka.

Narodni poslanici su razmotrili izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.

17.20 - Sjednica NSRS nastavljena je poslije redovne pauze poslaničkom raspravom o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Srpske za prošlu godinu i izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.

Poslanici će u nastavku sjednice razmatrati i izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu, o radu za 2016. godinu, te o finansijskom poslovanju za prošlu godinu.

Biće razmatran i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2016. godinu, izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske o radu za 2016. godinu, te izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2016. godinu.

15.45 - Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Dragan Serdar rekao je danas da je bankarski sektor Srpske prošle godine ostvario neto dobit od 45 miliona KM. Podnoseći na sjednici Narodne skupštine Srpske izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu, Serdar je rekao da je šest banaka poslovalo pozitivno, ostvarivši neto dobit od 71,5 miliona KM, dok su dvije banke iskazale gubitak od 26 miliona KM.

On je naveo da ukupna bruto aktiva bankarskog sektora u Srpskoj iznosi skoro osam milijardi KM, te da je u odnosu na godinu ranije zabilježen pad od jedan odsto.

Serdar je rekao da je bankarski sistem u prošloj godini činilo osam banaka, a da je u maju iste godine oduzeta dozvola Banci Srpske, u kojoj je pokrenuta likvidacija.

On je naveo da se u strukturi ukupnih kredita 45 odsto odnosi na kredite građana, a 38 odsto na kredite privatnih preduzeća.

"Od toga, krediti za opštu potrošnju predstavljaju 68 odsto ukupnih kredita", rekao je Serdar.

Govoreći o izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu, Serdar je rekao da je Agencija u tom periodu osvarila ukupne prihode od 5,92 miliona KM, što je približno na nivou prihoda iz godine ranije.

Kada je riječ o rashodima Agencije, oni iznose 3,76 miliona KM, što je za oko 10 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Serdar je rekao da je u izvještajnom periodu izvršeno 50 neposrednih kontrola, od čega 30 banaka, 15 mikrokreditnih organizacija i pet davalaca lizinga.

On je dodao da su u agencijskom Sektoru za privremenu upravu i likvidaciju banaka nastavljene aktivnosti na sprovođenju postupka likvidacije Banke Srpske i Bobar banke.

Serdar kaže da u izvještajnom periodu nije bilo širenja mreže banaka u Srpskoj, ali da je Agencija dala dozvole za dva mikrokreditna društva i jednoj mikrokreditnoj fondaciji.

U Narodnoj skupštini Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

14.50 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da građani donose stav o bankarskom sektoru Republike Srpske.

"Zar neko misli, kada se kaže da je nestabilan bankarski sektor, da bi se povećavala štednja građana Republike Srpske i da će građani koji teško zarađuju svoj novac uložiti ga tamo gdje smatraju da im je nesiguran", rekao je Tegeltija u završnoj riječi u parlamentu Republike Srpske o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2016. godinu.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo tokom skupštinske rasprave o ovom izvještaju rekao je da je on neprihvatljiv, jer se njime pokušava minimizirati propast tri banke u Republici Srpskoj i bježi se od ogovornosti.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da mu nije jasno kako Komitet nije mogao bolje da radi, jer je u Republici Srpskoj došlo do propasti tri banke, dodajući da se zalaže za "kresanje" troškova u administraciji Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da je izvještaj Komiteta neprihvatljiv, ali da je neophodno da predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske predlože novu politiku u vezi finansija i "podvuku crtu u propasti banaka".

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike srpske za 2016.godinu, koji će posebnu pažnju u narednom periodu usmjeriti na sprovođenje strožih pravila poslovanja banaka i uspostavljanje pravnog okvira za restrukturisanje banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka.

13.50 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će ključne aktivnosti Komiteta za koodinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske u narednom periodu biti jačanje finansijskog sektora i njegove otpornosti na poremećaje.

Obrazlažući izvještaj ovog Komiteta za 2016. godinu u parlamentu Republike Srpske, Tegeltija je rekao da će posebna pažnja Komiteta u narednom periodu biti usmjerena na sprovođenje strožih pravila poslovanja banaka i uspostavljanje pravnog okvira za restrukturisanje banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka.

On je rekao da će Komitet analizirati nove finansijske pojave, uključujući i "virtuelne valute" s ciljem promovisanja stabilnosti i integriteta finansijskog sektora.

Tegeltija je rekao da je Komitet u izvještajnom periodu značajnu pažnju posvetio razmatranju predloženih rješenja za usaglašavanje i unapređenje propisa kojima se uređuje finansijski sektor.

13.00 - Strateški ciljevi prijedloga strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. godina su uspostavljanje sistema transparentne kulturne politike, visok stepen umjetničke produkcije i profesionalizacija, kulturna pismenost, internacionalizacija i prisustvo na međunarodnoj sceni i decentralizacija.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, obrazlažući pomenuti dokument u Narodnoj skupštini, rekao je da bez kulture i relativne slobode koju podrazumijeva, društvo, čak i ono koje je savršeno, postaje džungla.

On je dodao da će resorno ministarstvo dugoročno nastaviti da radi na unapređenju kulture i umjetnosti, te da Srpska treba da ulaže više sredstava da bi joj se to u budućem periodu vratilo višestruko.

 Јedan od osnovnih zadataka sadržanih u prijedlogu ove strategije, odnosno institucija i ustanova kulture je podizanje stvaralačkih kvaliteta i nivoa umjetničke produkcije domaćeg kadra.

U ovoj strategiji se navodi da je potrebno obezbijediti i osigurati kadrovske, zakonske, organizacione, finansijske i druge uslove za kvalitetan razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, očuvanje, zaštitu i promociju kulturnog nasljeđa i jačanje kulturne inFrastrukture, te stvoriti i obezbijediti uslove za kvalitetnu međunarodnu saradnju na svim nivoima kulture.

U strategiji se ističe da treba osigurati razvoj i aktivno učešće publike u kulturi i svim kulturnim procesima, te učiniti dostupnim kulturne sadržaje svakom pojedincu u zajednici.

12.55 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je lokalni nivo teritorijalnog organizovanja temeljni uslov jedinstva, nedjeljivosti i unutrašnje ravnopravnosti Republike Srpske.

Tokom rasprave u parlamentu Srpske o Prijedlogu strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2021. godine, Čubrilović je istakao da bez dobro organizovane, racionalne i efikasne lokalne samouprave, koja je temelj ustavnog uređenja Srpske, nema ni uspješnog demokratskog društva.

Čubrilović je rekao da je ova strategija važna i da je dobro što se razmatra u parlamentu Srpske.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je u završnoj riječi o ovom dokumentu da će resorno ministarstvo u narednom periodu pratiti ovu strategiju koju će razrađivati putem planova i sektorskih politika.

"U narednom periodu akcenat ćemo posebno staviti na međuopštinsku saradnju na način da spajamo jedan grad i opštine koje njemu gravitiraju i da na taj način štedimo resurse, a da imamo istu efikasnost", istakla je Rešićeva.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović tokom rasprave o ovom dokumentu založio se za jači tempo u ostvarivanju ciljeva ove strategije.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo smatra da demografija mora biti prioritetno pitanje za rješavanje u narednom periodu u Republici Srpskoj.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da lokalne zajednice treba da imaju veće nadležnosti, da se uspostavi ravnomjeran razvoj i daju veća ovlaštenja lokalnim zajednicama u upravljanju prirodnim resursima.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja založila se za potrebu da se populaciona politika uspostavi u lokalnim samoupravama u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2021. godine, koji se temelji na sedam principa - vladavini prava i djelovanje sa integritetom, demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

10.20 - Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović založila se za jačanje uloge mjesnih zajednica, uspostavljanje čvršćih kontakata sa dijasporom, te osnaživanje međuopštinske i prekogranične saradnje.

Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević mišljenja je da treba obezbijediti dugoročnu finansijsku stabilnost lokalnih zajednica i unaprijediti njihov menadžment.

Poslanik SDS-a Snježana Božić smatra da strategija treba da uspostavi ravnotežu između lokalnih zajednica i viših nivoa vlasti.

Ona je navela da je pronatalitetna politika u Republici Srpskoj loša, ljudi odlaze i da se u Srpskoj po prvi put upisuje manje od 10.000 prvačića.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka smatra da lokalne zajednice treba povezati sa ljudima iz dijaspore, kako bi oni više investirali u Republici Srpskoj.

10.00 - Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina temelji se na sedam principa - vladavini prava i djelovanje sa integritetom, demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Obrazlažući prijedlog strategije u parlamentu Republike Srpske, ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić pojasnila je da vladavina prava i djelovanje sa integritetom podrazumijeva da se organi jedinica lokalne samouprave pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa, djeluju sa integritetom i pokazuju visoke etičke vrijednosti u svim svojim odlukama.

Prema njenim riječima, demokratičnost podrazumijeva visoku participaciju građana u procesima, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Rešićeva je rekla da efikasnost podrazumijeva sprovođenje nadležnosti dodijeljenih jedinicama lokalne samouprave, kao i obavljanje javnih usluga na najbolji način u interesu građana.

Ona je navela da samostalnost podrazumijeva slobodu donošenja odluka, koje se tiču lokalne samouprave i ostvarivanja lokalnih interesa na lokalnom nivou, uz uvažavanje nadležnosti drugih institucija i organizacija viših nivoa vlasti.

Ona je rekla da princip finansijske održivosti podrazumijeva ostvarivanje prihoda, koji bi omogućili lokalnim samoupravama da preduzimaju razvojne aktivnosti, dok sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem podrazumijeva razvoj zasnovan na utvrđenim prioritetima i izradi strateških razvojnih dokumenata, usklađenih sa strateškim dokumentima republičkog nivoa vlasti.

Prema njenim riječima, realizacija operativnih ciljeva obuhvata uvođenje višetipskog koncepta lokalne samouprave, unapređenje teritorijalne organizacije, unapređenje saradnje jedinica lokalne samouprave, fiskalne odgovornosti, dugoročne fiskalne stabilnosti, unapređenja sistema podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, stvaranje uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici će razmatrati i izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.

Sjednicu možete pratiti na RTRS plusu.

Izvor: RTRS, SRNA