latinica  ћирилица
19/07/2017 |  08:56 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

U Hrvatskoj gori na Mosoru; U Crnoj Gori angažovan kanader

Požar na hrvatskoj planini Mosor u Dalmaciji i dalje je aktivan i očekuje se dolazak kanadera.

Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca, javljaju hrvatski mediji.

Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema.

Nadležni uvjeravaju da na deponiji Karepovac ništa ne gori, već da se samo sanira situacija, ali se, ipak, očekuje dolazak kanadera.

Iz požarom zahvaćenih područja na Kili i Karepovcu diže se gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje, a smrad se osjeća po cijelom gradu i sve do Solina.

U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim "grize" za oči.

Cijelu noć vatrogasci su nadgledali 4.500 hektara stradale površine u požaru u okolini Splita, a iz radske vatrogasne jedinice navode da je stanje pod kontrolom.

U Crnoj Gori angažovan kanader

Ukrajinski protivpožarni avion "antonov 32P", čiji je kapacitet osam hiljada litara vode, sletio je na aerodrom u Tivtu i jutros je angažovan na gašenju požara.

Iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću saopšteno je da se danas očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera "super puma", čiji je kapacitet dvije hiljade litara vode.

Očekuje se dolazak tima iz Bugarske sa helikopterom "mi-17", kapaciteta dvije hiljade litara vode.

"U najavi su još dva protivpožarna aviona iz Izraela `er traktor`, kapaciteta 3.000 litara vode, koji bi bili operativni sutra", navodi se u saopštenju.

U opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, te na Plavim horizontima i Debelom brijegu ka Prijevoru.

Kako se navodi, u Nikšiću su tokom noći pripadnici Službe zaštite i spasavanja intervenisali u Podbožuru i Macavarama, da bi spriječili širenje vatre koja se približavala kućama.

Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće niti stanovništvo.

U Podgorici je aktivan požar u Mrkama.

"Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici, gdje je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto-servisa", navodi se u saopštenju.

U Danilovgradu noć je za pripadnike Službe zaštite i spasavanja bila nešto mirnija nego nekoliko prethodnih, ali će i dalje nastaviti da prate mjesta na kojima je juče gorjelo - Bandići, Šobajići i Vrela.

Na Cetinju su aktivni požari u Lastvi Čevskoj, Donjoj Markovini i Velestovu, ali nema ugroženih objekata ni lica.

U Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru trenutno nema aktivnih požara.

Izvor: SRNA