latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:16 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Brčko- Nepovratna sredstva do 20.000 KM za biznis plan (VIDEO)

Ove godine Vlada distrikta Brčko je iz budžeta za samozapošljavanje odobrila je 750 hiljada KM. Ovo je preduslov i da broj nezaposlenih na Zavodu za zapoljšavanje bude manji.
Brčko Distrikt (foto: srpskainfo.com) -
Brčko Distrikt (foto: srpskainfo.com)

Mersiha Žmirić prošle godine je za samozapošljavanje dobila 20 hiljada maraka da bi proširila broj zaposlenih u Dnevnom boravku djece. Sredstva su joj, kaže, dobro došla i to joj je vjetar u leđa da broj djece u dnevnom boravku sa 70 poveća na 90.

Ona je navela da trenutno ima zapsolen samo jedan radnik, s tim što imaju u planu da zaposlimo još dvojicu koji će biti prijavljeni i biće im plaćeni doprinosi.

Osnovni kriterijum za dodjelu sredstava je rad na tržišnim principima i svaki projekat koji obezbijedi nova radna mjesta, biće nagrađen do 20 hiljada maraka. Vladina komisija koja privodi kraju kriterijume, između ostalog, omogućiće dio sredstava iz samozapošljavanja i onima koji su do sada pokazali dobre rezultate.

Vlada i Zavod za zapošljavanje zajedno sa inspekcijskim službama redovno kontrolišu rad stimulisanih preduzeća.
Do sada na tržištu nije opstalo samo jedan odsto njih.

U Sindikatu su zadovoljni ovom vladinom politikom zapošljavanja, jer se broj od 11.460 nezaspolenih na Birou rada, godišnje na ovaj način smanji za oko 40.

Nakon utvrđivanja kriterijuma uslijediće i javni konkurs za dostavljanje biznis planaova. U Vladi ističu da će biti odabrani najbolji.