latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:51 | Autor: RTRS

Pomoć Ljubinju bila brza i efikasna

Vatrogasni savez Republike Srpske brzo i efikasno je reagovao tokom posljednjeg velikog požara u Ljubinju i u vrlo kratkom vremenu obezbijedio najneophodniju opremu tamošnjoj vatrogasnoj jedinici, izjavio je Srni predsjednik ovog saveza Goran Stojaković.
Vatrogasci - Foto: RTRS
VatrogasciFoto: RTRS

On je najavio da je u ovoj godini planirana nabavka još jednog vatrogasnog vozila za tu lokalnu zajednicu.

Stojaković kaže da je Vatrogasni savez, nakon poziva Teritorijalne vatrogasne jedinice Ljubinje i načelnika opštine, u roku od 24 časa od izbijanja požara obezbijedio da se dostavi 21 naprtnjača - pomoć od kolega iz jedinica iz Prijedora, Gradiške i Laktaša, ali i jedno terensko vatrogasno vozilo sa pumpom visokog pritiska.

"Obezbijedili smo i da kolege iz Trebinja i Gacka u dva navrata pomažu u gašenju požara", rekao je Stojaković.

On je istakao da se zimus uvjerio u lošu opremljenost vatrogasne jedinice u Ljubinju, te da u proteklom periodu nije bilo značajnijih ulaganja.

"Zbog takve situacije predložili smo da vatrogasno vozilo, koje je Savez finansirao, iz Prijedora bude dostavljeno Ljubinju", kaže Stojaković i dodaje da će ova lokalna zajednica tokom godine dobiti još jedno terensko vozilo koje će im značajno pomoći u gašenju požara.

Stojaković ističe da je Vatrogasni savez maksimalno izašao u susret kolegama u Ljubinju, ali je ukazao i na propuste lokalne zajednice i tamošnje Vatrogasne jedinice zbog neblagovremene izvršene pripreme, s obzirom da su mogli pretpostaviti da će požar iz Federacije BiH, koji je bio aktivan dva dana, preći na njihovu teritoriju.

"Ovo je nauk i opomena da se moraju izvršiti pripreme, mjere i radnje koje su i predviđene Republičkim planom sprovođenja mjera za gašenje požara na otvorenom prostoru", kaže Stojaković.

On je rekao da je u planu tehničkog opremanja za 2017. godinu, osim vatrogasnih vozila, i druga zajednička vatrogasna oprema, jedan uređaj "dimovuk" sa tri funkcije – ventilator natpritska, uređaj za izvlačenje zapaljivih para i dima i uređaj za proizvodnju lake pjene.

"U predviđenom nacrtu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od požara stoji dopuna u vezi sa izradom planova evakuacije za pojedine objekte i obaveza izrade tih palnova, a iz iskustva jedinica koje posjeduju tu opremu se pokazala maksimalna efikasnost kod evakuacije i spašavanja lica kako u višespratnim stambenim objektima tako i u javnim ustanovama – bolnicama, školama...", rekao je Stojaković.

Izvor: SRNA