latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:53 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Podržan Prijedlog izmjena zakona o saobraćaju

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik NDP-a Momčilo Novaković.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Novaković, koji je i predsjedavajući ove komisije, predložene izmjene obrazložio je činjenicom da nedavno usvojenim Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, uslove za obuku za "D" kategoriju ispunjavaju svega dvije auto-škole u BiH.

On je dodao da se predlaže vraćanje na zakonsko rješenje koje je ranije bilo u primjeni.

Komisija je danas prihvatila Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH u 2016. godini u dijelu koji se tiče njenih nadležnosti - odnosno Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Protiv prihvatanja Izvještaja bili su predstavnici DF-a Hanka Vajzović i SDP-a Mirsad Mešić, koji je ocijeno da je stanje u BHRT-u dovoljno da ne podrži rad Ministarstva komunikacija i transporta BiH u prošloj godini.

U raspravi, kojoj je prisustvovao i ministar komunikacija i transporta Ismir Јusko, istaknuta je potreba bolje saradnje tog Ministarstva sa Komisijom za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma.

Članovi Komisije razmotrili su i preporuke sa konferencije "Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH", održane 13. i 14. juna u Sarajevu.

U raspravi je više članova Komisije iz Federacije BiH iznijelo stav da bi hitno trebalo riješiti finansijske probleme u BHRT-u, a kao jedno od rješenja navedena je naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.

Izvor: SRNA