latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:03 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Impresivno gađanje pripadnika Vojske Srbije na poligonu Šabla

Pripadnici 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane /PVO/ Vojske Srbije izveli su impresivno gađanje na poligonu Šabla na Crnom moru u Bugarskoj i pogodili i oborili sa svih pet raketa oba cilja po kojima su dejstvovali, ocijenio je bugarski vojni portal "Pan".
Raketni sistem 2K12 Kub - Foto: Wikipedia
Raketni sistem 2K12 KubFoto: Wikipedia

Pripadnici 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije završili su juče bojevo gađanje na poligonu Šabla, a koristili su raketne sisteme "neva" i "kub".

Kako je naveo portal "Pan", američki "protivavionci" su tek iz šestog pokušaja uspjeli da obore cilj u vazduhu.

Američke posade dejstvovale su raketnim sistemom "avendžer", odnosno raketama "stinger", ali nisu uspjele ni da zahvate cilj u prva četiri pokušaja, prenose beogradski mediji.

Tek u petom pokušaju su uspjeli da zahvate cilj, odnosno da ostvare uslove za lansiranje, ali je raketa promašila, dok je u šestom pokušaju oborena meta.

Bugarski sajt je pozitivno ocijenio izgled i opremu američkih vojnika, dok je njihovo ponašanje ocijenio veoma profesionalnim, navodeći da su se ponašali kao da su u realnoj ratnoj situaciji.

Dobar rezultat ostvarile su i ukrajinske posade koje su dejstvovale prvom generacijom raketnog sistema S-300, a gađali su metu sa dvije rakete i obje su pogodile.

Na bojevom gađanju učestvovali su i bugarske posade, kao i piloti aviona "mig 29", koji su gađali mete u vazduhu raketama sa infracrvenim navođenjem.

Zbog nemirnog mora, koje je odnijelo neke mete, nisu održani napadi jurišne avijacije i helikoptera na ciljeve na vodi.

Pripadnicima Vojske Srbije ovo je bilo četvrto gađanje na poligonu u Bugarskoj, a prethodna gađanja obavljena su 2010, 2011. i 2013. godine.

Izvor: SRNA