latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:18 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Nejedinstven izvještaj o stanju u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH danas je jednoglasno primila k znanju izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu.
Marina Pendeš - Foto: SRNA
Marina PendešFoto: SRNA

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš upoznala je tokom rasprave članove Zajedničke komisije da je u prošloj godini od planiranih 145 aktivnosti sprovedeno u potpunosti 135, djelimično je sprovedeno sedam, dok tri aktivnosti nisu realizovane.

Pendeševa i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Ante Јeleč, odbacili su medijske navode o problemima u ishrani vojnika koji su na terenu, naglašavajući da je u ovoj godini znatno poboljšano stanje kada je riječ o javnim nabavkama jer je uvedeno elektronsko poslovanje.

Članovi Zajedničke komisije izrazili su nezadovoljstvo metodologijom pisanja izvještaja, za šta je Pendeševa odbacila krivicu, ističući da je to rađeno u skladu sa uputstvom Savjeta ministara BiH.

Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju i izvještaje parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji je izrazio zabrinutost stanjem u Oružanim snagama BiH, ističući da je na jednoj lokaciji došlo do slučaja trovanja hranom profesionalnih vojnih lica. Šiljegović je naglasio da je u informaciji o nenajavljenoj posjeti Komandi za obuku i doktrinu Oružanih snaga BiH i informaciji parlamentarnog vojnog povjerenika ukazao i na visok stepen prikrivanja problema i nespremnosti za njihovo rješavanje.