latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:27 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Sjednica Doma naroda PS BiH, na dnevnom redu i Izborni zakon

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a u dnevni red uvršten je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji je podnio Klub hrvatskih delegata.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

13.40 - Delegat iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović pozvao je danas Savjet ministara BiH da se konačno razriješi pitanje smještaja Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ u Banjaluci.

Nović je od ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića zatražio odgovar na pitanje u kojoj je fazi izgradnja zgrade za smještaj IDDEEA u Banjaluci s obzirom na činjenicu da građevinska dozvola ističe u novembru ove godine.

Osmanović je podsjetio da je tender sproveden za vrijeme dok je na čelu IDDEEA bio Siniša Macan, kojim je predviđeno da se za potrebe ove agencije izgradi zgrada od 9.000 metara kvadratnih korisnog prostora za 22 miliona KM na parceli koja nije u vlasništvu Agencije.

On je naveo da je za IDDEEA dovoljno 4.000 metara kvadratnih prostora za smještaj navodeći da zbog toga danas postoji dilema kako izgraditi sjedište Agencije u Banjaluci ili je bolje raspisati novi tender i kupiti prostor.

Delegat iz Kluba Srba Dragutin Rodić tražio je odgovor na pitanje šta je rezultat razgovora Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o pitanju odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora na granici sa BiH.

Predjedavajući Savjeta ministara BiH Zvizdić podsjetio je da je lokalitet Trgovska gora još 2012. godine Prostornim planom Hrvatske predviđen za odlaganje nuklearnog otpada, napominjući da je tada bilo pravo vrijeme da se reaguje.

Delegat iz Kluba Hrvata Martin Raguž zatražio je od Savjeta ministara BiH odgovor u vezi sa problemom Energetske strategije.

Zvizdić je rekao da je nekoliko dana prije odlučivanja o ovom sporazumu Vlada Republike Srpske dostavila primjedbe, te izrazio uvjerenje da će BiH vrlo brzo staviti potpis na ovaj dokument.

Delegat Kluba Hrvata Zdenka DŽambas je od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića zatražila odgovor u vezi sa popravljanjem situacije kada je riječ o nadzoru nad tržištem BiH.

Šarović je rekao da će usvajanjem novog zakona o nadzoru nad tržištem i BiH usvojiti rješenja koja su u skladu sa evropskim standardima, te da je Ministarstvo 2012. godine pokrenulo aktivnosti u tom pogledu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi i da nema političke saglasnosti za donošenje propisa koji bi omogućili poboljšavanje stanja u oblasti nadzora nad tržištem.

 13.35 - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da ne postoje prepreke da BiH u skorom vremenu dobije okvirnu energetsku strategiju koja će uvažiti sve ono što predlože entiteti, odnosno institucije koje imaju zakonska ovlaštenja u ovoj oblasti.

Zvizdić je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je BiH, imajući u vidu energetske potencijale, lider u regionu.

Predsjedavajući Savjeta ministara naveo je da BiH ima suficit u proizvodnji i izvozu električne energije, ali da se neke institucije ponašaju kao da je BiH sama na planeti i da se sva energija proizvodi u BiH. 

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je obezbijedio novac za izradu strategije na nivou BiH i entiteta, te uspio da koordiniše sve da se dođe do strategije.

On je dodao da prioriteti strategije, koje će odrediti entiteti i Savjet ministara u koordinisanoj akciji, treba da budu fokusirani na obezbjeđivanje kontinuirane proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, postepeni prelazak u skladu sa evropskim standardima na obnovljive izvore energije, te cjenovnu pristupačnost za građane i privredu BiH.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor /HNS/, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u gradu Mostaru.

Predloženi zakon je po hitnom postupku razmatran na sjednici Doma naroda početkom maja, kada ga je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavom sudu BiH na odlučivanje.

Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te da postupak njegovog usvajanja treba sprovesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu u drugom čitanju, koji se odnosi na rješavanje problema nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom transportu.

Predloženim rješenjima omogućava se da inspekcijski nadzor sprovode nadležna inspekcijska tijela entiteta i Brčko distrikta zajedno sa inspektorima Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Delegati bi u prvom čitanju trebalo da razmotre Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, a među tačkama dnevnog reda je i informacija o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini.

Izvor: SRNA