latinica  ћирилица
19/07/2017 |  14:11 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

SM BiH: Ukupna vrijednost višegodišnjih projekata 454 miliona KM

Savjet ministara BiH usvojio je danas u Sarajevu Informaciju Ministarstva finansija i trezora o realizovanju višegodišnjih projekata u institucijama BiH, u kojoj se navodi da ukupna vrijednost višegodišnjih projekata u realizaciji iznosi 454 miliona KM.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Savjet ministara BiH zadužio je institucije BiH koje realizuju višegodišnje projekte da u narednih 30 dana za Savjet ministara BiH pripreme detaljne izvještaje o realizovanju višegodišnjih projekata koji će sadržavati sve relevantne podatke, a posebno razloge kašnjenja, kao i prijedloge mjera za ubrzanje realizovanja ovih projekata.

Do kraja 2016. godine izvršenje je iznosilo 167,6 miliona KM, a raspoloživa sredstva na dan 1. januar 2017. godine iznosila su 197,1 miliona KM, od čega su budžetska sredstva 168,4 miliona KM, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Planirano finansiranje u periodu od 2018. do 2020. godine iznosi 57,3 miliona KM i uključuje budžetska sredstva u iznosu 52,7 miliona KM i donacije u iznosu 4,6 miliona KM.

Savjet ministara BiH usvojio je i Informaciju Ministarstva finansija i trezora o utrošku sredstava u 2016. godini, kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH za period 2016-2018. godine.

U ovaj program uključen je 251 projekat, a ukupna vrijednost svih projekata iznosi milijardu i 875,80 miliona KM, od čega se milijardu i 11,83 miliona KM odnosi na 139 projekata u implementaciji, a 863,97 miliona KM na 112 kandidovanih projekata.

Ukupan plan utroška sredstava za 2016. godinu za ove projekte iznosio je 135,55 miliona KM i realizovan je sa 98,79 odsto.

Savjet ministara BiH zadužio je sve institucije da postupaju u skladu sa Instrukcijama za kandidovanje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u sistemu za upravljanje javnim investicijama Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora će Informaciju o utrošku sredstava u 2016. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija BiH 2016-2018. objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio je danas izvještaj o izvršenju godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za 2016. godinu.

Izvještaj sadrži aktivnosti nadležnih institucija zaduženih za zaštitu potrošača na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta, uključujući i udruženja potrošača u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se navodi da je napredak ostvaren u legislativnom području, donošenjem znatnog broja zakonskih i podzakonskih akata za potrošače, tako je 13 pravilnika doneseno u oblasti bezbjednosti hrane, sedam pravilnika u oblasti veterinarstva i jedan pravilnik u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Broj obnovljenih stambenih jedinica u BiH prošle godine povećan je za 2,8 odsto u odnosu na izvještaj o realizaciji Revidirane strategije o sprovođenju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma iz decembra 2015. godine.

Ovo se navodi u izvještaju o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za 2016. godinu, koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su od 30. oktobra 2015. do 30. decembra 2016. godine obnovljene 933 stambene jedinice sa ciljem povratka, a da je 8.895 stambenih jedinica planirano za obnovu u narednom periodu putem obezbijeđenih projekata.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog osnova i imenovao delegaciju za vođenje pregovora za izmjenu i dopunu Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača za Institut za nestala lica BiH, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je osnovama predloženo da Institutom upravljaju i rukovode Upravni odbor i kolegijumi direktora, koji se imenuju u skladu sa svojim stručnim kvalifikacijama i u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu će biti obezbijeđena jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda BiH.

Šest članova Upravnog odbora Instituta imenuje Savjet ministara BiH, nakon sprovedene procedure javnog konkursa.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Savjeta ministara i Vlade Kine vrijedan 30 miliona juana, kojim će Kineska Vlada obezbjediti BiH opremu za bezbjednosne provjere za Graničnu policiju BiH, kao i o drugim projektima koje dogovore dvije zemlje.

Izvor: SRNA