latinica  ћирилица
19/07/2017 |  14:52 | Autor: RTRS

"KFOR ima ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosmetu"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom sastanka sa komandantom Savezničke komande za operacije Kurtisom Skaparotijem da KFOR, odnosno međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda u južnoj pokrajini.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Vučić je istakao da je KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbjednosti srpskog naroda, ali da je istovremeno i garant očuvanja stabilnosti u regionu.

On je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije, saopšteno je iz Službe za medije predsjednika Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, biti unaprijeđena sa ciljem dalje izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru.

Skaparoti je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji, te podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

On je izrazio zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

Skaparoti je dodao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje NATO sa Vojskom Srbije.

Izvor: SRNA