latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:05 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Dom naroda usvojio hrvatski prijedlog Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba hrvatskih delegata u ovom domu.
Dom naroda Parlamenta FBiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiHFoto: SRNA

Za prijedlog je glasalo osam delegata - pet hrvatskih i tri srpska, protiv su bila četiri bošnjačka, a dva srpska su bila uzdržana.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.

Predloženi zakon je po hitnom postupku razmatran na sjednici Doma naroda početkom maja, kada ga je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.

Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te da postupak njegovog usvajanja treba sprovesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Glasanju je prethodila žučna rasprava o predloženom zakonu tokom koje je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak istakao da su hrvatski predstavnici u parlamentu BiH spremni prihvatiti sva rješenja izmjena i dopuna Izbornog zakona, a ne samo ova, koja će uvažiti princip legitimne zastupljenosti. Dom naroda usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Predstavničkom domu po hitnom postupku.

Odbijen Zakon o međunarodnom i međuentitetskom putnom prevozu

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom putnom prevozu nije danas usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a podršku su mu uskratili svi delegati iz Republike Srpske.

Ključne izmjene odnose se na rješenje koje se tiče nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom transportu, tako da se omogućava da inspekcijski nadzor sprovode nadležna inspekcijska tijela entiteta i Brčko distrikta zajedno sa inspektorima Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U prvom čitanju je razmatran i prihvaćen Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, kojim se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim finansijama, te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH.

Razmatranje Izvještaja o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH odgođeno je za narednu sjednicu Doma naroda. Dom naroda usvojio je godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za prošlu godinu, kao i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u 2016. godini.

Srpski delegeati uskratili podršku Sporazumu o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je danas, ali nije primio k znanju informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, jer su podršku uskratili delegati iz Republike Srpske. Dom naroda uskratio je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica, a protiv su bili svi delegati iz Republike Srpske, tako da će se Kolegijum o ovoj tački dnevnog reda usaglašavati naknadno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas, bez rasprave, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za prošlu godinu. Usvojen je Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u prošloj godini. Izmjene i dopune Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH u inostranstvu za ovu godinu primljene su na znanje.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je bez rasprave primio k znanju izvještaj o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2016. godine u iznosu 12.089,65 milijardi KM, od čega se na spoljni dug odnosi 8.539,03 milijardi KM ili 70,63 odsto, a na unutrašnji dug 3.550,62 milijardi KM ili 29,37 odsto javne zaduženosti. U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH učestvuje sa 54,28 odsto, Republika Srpska sa 45,04 odsto, Brčko distrikt sa 0,24 odsto i institucije BiH sa 0,44 odsto.

Data je saglasnost za ratifikaciju Ugovora o finansiranju projekta "Bolnice u Republici Srpskoj - B" između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke, Sporazuma o saradnji Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja EU i Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Poljske o vojnoj saradnji.

Izvor: SRNA