latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:15 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Siniša Karan: Povlačenje optužnice - jedina ispravna odluka (VIDEO)

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, Siniša Karan, izjavio je da je odbacivanje optužnice Tužilaštva BiH jedina moguća i rijetko ispravna odluka Suda BiH.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je ponovio da je Tužilaštvo BiH neustavna kategorija pod strašnim političkim pritiskom i da donosi političke odluke i da je sklono političkom uticaju, što je strašno za bilo koju državu, posebno za BiH.

"Narušavaju ukupni ustavni i pravni poredak, vladavinu prava i pravnu državu", upozorio je Karan.

On je podsjetio da je prije godinu dana Centralna izborna komisija /CIK/, takođe institucija na nivou BiH, izbacila referendum iz izbornog zakonodavstva BiH, činila sve moguće prepreke i zloupotrebljavala izborni zakon i donosila nezakonite odluke da ne bi bio održan referendum.

Karan je napomenuo da je Sud BiH tada podržao nezakonite odluke CIK-a, koje je potvrdio Ustavni sud neustavnom i nelegitimnom odlukom, kojom se preglasavaju sudije pripadnici jednog ili dva naroda i time direktno narušava Ustav BiH.

"Na kraju je zapravo Tužilaštvo BiH htjelo da inkrimiše sve naše zakonite, ustavne i legalne pokušaje, a da opravda njihove nezakonite, neustavne i nelegalne pokušaje", konstatovao je Karan.

On je dodao da je Sud BiH današnjom odlukom, na određen način, potvrdio ustavnost, zakonitost i legitimnost referenduma u Republici Srpskoj, ali i nivou BiH.

"Legitimnost, zakonitost i ustavnost referenduma građana Srpske je potvrđena u Ustavu Srpske, Zakonu o građanskoj inicijativi i njihovoj legalnoj, demokratskoj odluci koju su iskazali na referendumu", zaključio je Karan.