latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:18 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Čubrilović: Odbacivanje optužnice Tužilaštva BiH - pravno utemeljena odluka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je odbacivanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića jedina razumna i pravno utemeljena odluka.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je naglasio da je izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud i dostavio Odluku o privremenoj mjeri, te da su članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma postupali u skladu sa odlukama Narodne skupštine, kao najvišeg ustavotvornog i zakonodavnog organa Srpske.

"Karan, Reljić, Zmijanjac i Petković radili su, kao i svi ostali članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske u skladu sa mandatom i obavezama koje im je dala Narodna skupština. Oni su bili obavezni da poštuju akte koje donosi Narodna skupština i Ustav Republike Srpske, što su i činili", naglasio je Čubrilović.

On je istakao da je svakom pravniku jasno da ne postoji kolektivna krivična odgovornost, nego da je krivična odgovornost uvijek individualna, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"I to je razlog što je ova optužnica morala prije ili kasnije da padne. Tužilaštvo BiH optužilo je ove ljude kao članove kolektivnog organa, a teoretski se moglo desiti da je neko od njih kao član Komisije na sjednicama glasao protiv nekog prijedloga Komisije", naveo je on.

Dakle, dodao je Čubrilović, oni su optuženi samo zbog toga što su bili članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma i tako pravno neutemeljana optužba morala je završiti odbacivanjem.

Izvor: SRNA