latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:26 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

U Hercegovini nestašice vode i restrikcije (VIDEO)

Zbog izrazito sušnog ljeta, u Hercegovini nestašice vode i restrikcije u pojedinim opštinama.
Nestašica vode - Foto: RTRS
Nestašica vodeFoto: RTRS

U Nevesinju i Gacku višedecenijski problem sa manjkom vode ove godine je eskalirao. Višednevne restrikcije u prigradskim naseljima i selima su već na snazi, dok potrošači u višim gradskim zonama i bez obustava, tokom dana nemaju vodu. Kako se ne očekuju uskoro značajnije padavine, nadležni najavljuju rigoroznije prekide u vodosnabdijevanju.

Na restrikcije su navikli i na suve slavine, ali ovo ljeto je gore od prethodnih, tvrde Nevesinjci. Potrošači u seoskom području vodu nemaju tri puta sedmično po 15 sati, ali ni to nije dovoljno da se uspostavi normalno vodosnabdijevanje. Trpe i potrošači u višim gradskim zonama.

Spas za Nevesinjce u ljetnim mjesecima su zvori, na kojima se snabdijevaju pitkom vodom, jer u ispravnost one u slavinama, koju plaćaju, sumnjaju.

Zbog restrikcija, objašnjavaju nadležni u Vodovodu, dolazi do povećane mutnoće, dok bakteriološka ispravnost vode, tvrde, nije sporna. Male količine u akmulaciji Alalgovac, neracionalna potrošnja i nelegalni priključci, kažu, dodatno usložnjavaju i ovako komplikovanu situaciju. Najavljuju i rigoroznije prekide u vodosnabdijevanju.

- Uvodićemo nove režime, pojedina naselja ćemo isključiti potpuno sa mreže, ako gubici budu veći od planiranih. Plan je devet sati dnevno vode za prigradska naselja, a grad je prioritet i mora imati vodu - kaže Slaviša Soknić, direktor ЈP Vodovod Nevesinje.

I iz lokalne uprave pozivaju građane na savjesnu potrošnju i mole za razumijevanje. U septembru počinje izgradnja prečistača kojim će se riješiti problem kvaliteta vode, a do kraja godine i izgradnja novog sistema za izvorišta Udbina.

- Nevesinje, Vlada Republike Srpske i energetski sektor radi na projektu dovođenja vode sa jame Udbina do Nevesinja i to bi, uz Alagovac, bilo dovoljno vode za sve stanvnike naše opštine - ističe načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.

I u Gacku slični problemi, nedovoljno vode na izvorištima, seoska domaćinstva bez vode, onda kad im je najpotrebnija.

Trajno rješenje problema sa vodosnabdijevanjem i u Gacku je izgradnja novog sistema kojim bi se sa vodozahvata Pridvorica obezbijedile dovoljne količine vode za sve potrošače. Izgradnja će biti finansirana sredstvima Evropske investicione banke, lokalne zajednice i iz grantova.

Početak radova se može očekivati tek naredne godine, a do tada potrošačima ostaju suve slavine i računi od 1,50 KM po kubnom metru vode, koju nisu imali.