latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:28 | Autor: RTRS

Na Luštici brane crkvu: Vatra se grana u četiri pravca

Protiče peti dan od kada vatra okiva Lušticu a drugi od kada se vatra iz Malte, mjesta u blizini granice sa Hrvatskom, proširila prema Vidovom vrhu i crkvi Lazarica.

Јutro je počelo dobrom viješću da je stigao ukrajinskin protivpožarni avion čiji je kapacitet osam hiljada litara vode, i koji je odmah intervenisao na Luštici, pa su stanovnici odahnuli. Ali, vatra potpomognuta opet jakim vjetrom stalno mijenja pravac pa ni na Luštici niti na Vidovom vrhu situacija nije sigurna.

Požar koji se ponovo rasplamsava na Luštici, sada u naselju Mendegaje, stigao je na tridesetak metara do crkve Sv. Nedjelje. Na terenu su vatrogasci iz Herceg Novog, DVD Krtoli, Vojska Crne Gore, mještani i dobrovoljci, koji čekaju novu intervenciju iz vazduha.

Paroh luštički i člana DVD Krtoli Nikola Urdešić kaže da brane crkvu a jedino ih avijacija može spasiti.

-Ako ovako potraje moraćemo da bježimo i ostavimo sve da gori. Nemamo opremu, dim nas guši - kazao je Urdešić.

Selo Babunci iz koga su prethodne noći iselili četvoro mještana za sada je bezbjedno, ali ako vjetar nastavi da duva, kako je rekao Urdešić, ni ono nije sigurno.

Slično je i na Vidovom vrhu, vatra se razgranava u četiri pravca. Na trenutke se smiri, ali onda opet vjetar podstakne vatrene jezike i situacija postane dramatična.

I na Luštici i na Vidovom vrhu čekaju avione i dobrovoljce.

Ukrajinski protivpožarni avion već gasi požare na području Crne Gore, u Luštici, najavljen je dolazak šajcarskog višenamjenskog helikoptera u Tivat, a pomoć stiže iz Bugarske i Izraela.

Ukrajinski avion tipa Antonov AN 32P, koji je jučer sletio u Tivat, počeo je s gašenjem požara na Luštici.

Iz Uprave za vanredne situacije najavili su i dolazak u Tivat švajcarskog višenamjenskog helkoptera Super puma, čiji kapacitet je 2.000 litara vode.

U najavi su još helikopter MI17 iz Bugarske, kapaciteta 2.000 litara vode i protivpožarni avion er traktor iz Izraela, kapaciteta 3.000 litara vode.

Pomoć U Crnu Goru stiže na osnovu zahtjeva vlade u Podgorici za međunarodnu pomoć koji je upućen Mehanizmu civilne zaštite EU-a i NATO-u, saopšteno je iz te uprave.

Inače, ukrajinski Antonov je već ispustio nekoliko vodenih bombi na vatru koja i dalje gori na Obosniku i dijelovima Luštice.