latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:46 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Reagovanja: Optužnica za referendum dokaz političkog uticaja na Tužilaštvo BiH

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da je odluka Suda BiH da odbije optužnicu protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma potvrda da je Tužilaštvo BiH bilo pod uticajem politike.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Kada sam bio pozvan da dam izjavu Tužilaštvu BiH u okviru ovog predmeta jasno sam rekao da to ne želim da uradim, jer je u pitanju politika. Današnja odluka Suda BiH potvrđuje koliko je Tužilaštvo BiH bilo pod uticajem politike", rekao je Ivanić.

On kaže da je evidentno da postoje krugovi u Tužilaštvu BiH koji su u funkciji politike koju definiše Sarajevo, te da je ovo ogroman poraz te politike i tog tužilaštva.

"Znam da je ljudima koji su bili optuženi bilo teško ovih nekoliko dana, ali ovo je velika pobjeda, njihova prije svega i velika pobjeda nad političkom zloupotrebom Tužilaštva, čega je u ovom peridu evidentno bilo", ocijenio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

On je izrazio nadu da Sud BiH neće donositi drugačije odluke u predstojećem periodu, jer bi to bio krah i tog suda.

Komentarišući činjenicu da je ekspresno formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovu prijave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ivanić je podsjetio da je i on ekspresno dobio formiran predmet nakon izvođenja počasne jedinice Oružanih snaga BiH u okviru proslave Dana Republike Srpske.

"I to je dokaz da se Tužilaštvo nevjerovatno bavi političarima iz Republike Srpske, a ne znam niti jedan slučaj koji su radili protiv ljudi iz Sarajeva, tim prije što je povodom tužbe bilo jasnih zloupotreba državnih funkcija od paralelizma u radu i zloupotrebe ovlaštenja", naveo je Ivanić.

On navodi da je to dodatni pokazatelj tvrdnje da je Tužilaštvo BiH pod nekom vrstom političkog pritiska sa kojim se očigledno ne može oduprijeti.

Nović: Odbijanje optužnice - napokon malo hrabrosti i struke!

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je da je konačno neko u Sudu BiH imao dovoljno hrabrosti, pameti i struke da odbije optužnicu protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske i da kaže da tu nema krivičnog djela.

Nović je rekao da je ovo je još jedan dokaz čistog političkog uticaja na Tužilaštvo BiH.

"Neka služi na čast onima koji su uopšte imali snage da pokrenu to i biraju koga će da optuže a koga ne. Zamislite lakrdije da jedan tužilac kaže da neće optuživati one koji imaju imunitet, a hoće one koji nemaju imunitet", izjavio je Nović.

Tadić: Od starta bilo jasno da neće biti sudskog postupka

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je danas u Sarajevu da je svakome ko je pravnik od starta bilo jasno da optužnica protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske neće proizvesti bilo kakav sudski postupak.

Tadić smatra da je predsjednik te komisije Siniša Karan "ovim dobio na političkoj težini kao heroj referenduma i postupka koji je uslijedio poslije toga".

Komentarišući činjenicu da je u Tužilaštvu BiH ekspresno formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nakon konferencije za novinare bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Tadić je istakao da bi to trebalo, prije svega da komentariše Visoki sudski i tužilački savjet BiH jer ta pravosudna institucija, uslovno rečeno, vodi pravosudnu politiku.

"Moj stav o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH kao neustavnim organima odavno je poznat. Politika je tako duboko ušla u sve to da se realno ne može očekivati da oni djeluju izvan političkog uticaja", izjavio je novinarima Tadić.

Izvor: SRNA