latinica  ћирилица
19/07/2017 |  16:19 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Banjaluka: Sutra izbor predsjednika Skupštine, formiran novi klub (VIDEO)

Zoran Talić kandidat je vladajuće većine za novog predsjednika banjalučke Skupštine, nakon što je predloženo razrješenje Budimira Balabana. O tome bi sutra trebalo da se izjasni gradski parlament.
Skupština Banjaluka - Foto: RTRS
Skupština BanjalukaFoto: RTRS

Balaban, koji je nedavno napustio DNS, predstavio je danas novi klub, koji osim njega čine još bivši odbornici DNS-a Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović, kao i dosadašnji nezavisni odbornik Milenko Јaćimović.

Sve je izvjesnije da će Zoran Talić biti novi predsjednik Skupštine grada Banjaluka. Iza njegovog imenovanja stala je koalcija SNSD, DNS, socijalisti Ujedinjena Srpska i odbornik nacionalnih manjina.

- On je bio prijedlog gradonačelnika i to su podržale sve članice koalicije. Očekujemo sutra razrješenje starog predsjednika i imenovanje novog- Zorana Talića - kaže Boran Bosančić, odbornik DNS-a u Skupštini grada.

Radenko Komljenović, predsjednika banjalučkog Gradskog odbora Socijalističke partije kaže da je na prijedlog gradonačelnika jednoglasno prihvaćeno da na sutrašnjoj sjednici bude izabran predsjednik skupštine.

Trojica poslanika koji su nappustili DNS i danas formirali klub odbornika, neće poljuljati skupštinsku većinu, tvrde u vladajućoj koaliciji.

- Iz pojedinih stranaka opozicije neki odbornici već su postali samostalni odbornici. Njihovo opredjeljenje o tome kako će djelovati u Skupštini biće poznato u narednom periodu - kaže Komljenović.

U novom klubu kažu da im nije cilj da budu ni vlast, ni opozicija, već da zastupaju praktične, javne politike i interese.Podržaće, tvrde, sve dobre prijedloge gradonačelnika. Balaban očekuje da će imati sedam do devet odbornika. O imenima nije želio da govori.

- Hoćemo da napravimo jednu mrvicu. Ta mrvica će vrlo brzo prerasti u grudvu, a grudva zna biti vrlo nezgodna... Imamo obećanja određenih odbornika da će nam se vrlo brzo pridružiti - kaže Balaban.

Balaban bi na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada trebalo da bude razriješen sa funkcije predsjednika lokalnog parlamenta, a na to mjesto imenovan Zoran Talić, koji je nedavno napustio PDP.