latinica  ћирилица
19/07/2017 |  16:19 | Autor: RTRS

Više od 5.000 grupa pod istragom zbog kriminala u Evropi

Pod istragom za organizovani kriminal nalazi se više od 5.000 grupa u svim članicama Evropske unije, navodi se u izvještaju Evropola i ukazuje da je to dovoljan dokaz da je organizovani kriminal više nego sposoban da se širi čitavom Evropom, piše "EU Observer".
Evropol - policija EU - Foto: ilustracija
Evropol - policija EUFoto: ilustracija

Istrage su do sada naglasile značaj mafija koje govore ruskim i turskim jezikom, uspon albanskih bosova u trgovini marihuanom i drugim poljima, opasnost manje poznatih grupa na međunarodnom nivou, širenje bajkerskih bandi širom sjeverne Evrope i aktivnost vijetnamskih bandi.
Kako se navodi, mnoge kriminalne grupe "prljaju" legalnu ekonomiju pranjem novca, što utiče na ekonomski i društveni život u dijelovima određene zemlje.

Makar posljednjih deset godina, Evropski parlament odobrio je dokumenta koja za cilj imaju da osujete, uspore ili okončaju rad mafije. Ali ta dokumenta, uprkos tome što su odobrena od parlamenta, "stoje u fioci" zbog otpora nekoliko država članica. Mafije i kriminalne organizacije traže "meke" jurisdikcije, gdje iskorišćavaju zemlje koje nemaju oštre standarde i gdje istrage nisu rigorozne, navodi "Observer".

"Strategija italijanskih mafija koje rade u inostranstvu je da budu neupadljive", piše u izvještaju Evropola.

Istraživači Unuverziteta u Torinu su naveli da klanovi imaju tri osnovne rute za migracije.

Govoreći o bjeguncima, koji generalno ne mogu da pobjegnu, ukazali su da su njima potrebne posebne lokalne "usluge", kao što je bilo moguće vidjeti na primjerima poslije napada u Francuskoj i Njemačkoj.

Druga ruta prati najbolje uslove za krijumčarenje, prvenstveno droge, kao u Španiji, Holandiji i istočnoj Evropi, a treća je, navode istraživači, ulaganje u legalnu ekonomiju.

Izvor: Tanjug, RTS