latinica  ћирилица
19/07/2017 |  17:54 ⇒ 20/07/2017 | 10:59 | Autor: RTRS

Nastavljeni politički pritisci na Јavni servis Republike Srpske (VIDEO)

Nastavljeni su politički pritisci na Јavni servis Republike Srpske. Rukovodstvo SDS-a najavljuje da će podnijeti krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Draška Milinovića, odgovornih lica i RTRS-a kao pravnog lica zbog, kako kažu, povrede prava iz oblasti socijalnog osiguranja.
SDS o RTRS-u - Foto: RTRS
SDS o RTRS-uFoto: RTRS

Ovo je samo jedan u nizu napada na našu medijsku kuću. Na sceni je pokušaj kriminalizacije i diskreditacije rukovodstva i naših novinara, što je dio kampanje koja se vodi pred izbore 2018. godine.

Iz SDS-a tvrde da, dok radnici ne mogu da ovjere knjižicu i nemaju uplaćene doprinose, rukovodstvo RTRS-a raskalašeno se ponaša i živi, a sve o trošku tih radnika i građana Srpske. Da ne bi otišla u stečaj kao Robne rezerve, kažu, RTRS treba spasiti na vrijeme, a to će, valjda učiniti sam SDS.

- Niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može da utvrdi koliki je stvarni dug RTRS-a. Prema nekim podacima on iznosi čak 30 miliona KM. RTRS duguje svima. Duguje Poreskoj, FZO, raznim dobavljačima i BHRT-u - rekao je generalni sekretar SDS-a, Igor Ostojić

Rukovodstvo RTRS-a poručuje zabrinutim SDS-ovcima da Јavni servis nije, niti će biti u stečaju.

- Obaveze prema državi su reprogramirane, redovno se izmiruju. Saznanja SDS-a o ogromnim dugovanjima RTRS-a su potpuno netačna. Obaveze prema dobavljačima od 2014. do danas smo smanjili za preko 2,5 miliona KM. Finansijske obaveze RTRS-a su javni podatak, postoje institucije koje to objavljuju na svojim sajtovima i taj podatak je dostupan svima. Tako da apsolutno ne stoji konstatacija da se ne zna kolike su obaveze, to je podatak dostupan svima, ali to je manipulacija - kaže generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Da su htjeli da iznesu prave podatke, kaže Milinović, koristili bi podatke koje im je proslijedio Odbor javnih servisa BiH, a gdje se jasno vidi da sva dugovanja imaju jasan razlog, a to je drastičan pad naplate RTV takse u Federaciji. U 2016. 56 odsto od ukupnih prihoda od takse u BiH naplaćeno je na teritoriji Srpske, a 44 odsto na teritoriji Federacije, što se nije desilo od osnivanja javnih servisa.

- Svi javni podaci koji su dostupni u ovom momentu svima u BiH govore da u Federaciji 540.000 domaćinstava godišnje ne plaća RTV taksu. RTRS zbog toga trpi višemilionske gubitke - tvrdi Milinović.

Osim novca, SDS ima zamjerku na kupovinu programa i nabavku opreme i drugih sredstava i sve to jednom riječju naziva – kriminal.

- Raspisivanje tendera za nabavku... pa ko to radi kada duguje radnicima? - navodi Ostojić.

Milinović i to negira iznošenjem podatka da je u prva tri mjeseca ove godine realizovano samo osam odsto predviđenih nabavki, što, kaže, jasno govori o odnosu prema novcu.

A onda su se u SDS-u dotakli i radnika, koje prvo napadaju, pa potom brane, tokom istog obraćanja medijima.

- U nekom posljednjem periodu 50 radnika je dobilo otkaz. Oni koji su ostali služe SNSD-u za prikupljanje glasova na terenu - kaže Ostojić.

Potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak tvrdi da je stanje u RTRS-u alarmantno.

- Narodnim poslanicima su se i radnici RTRS obratili sa pismom i traže da ih zaštitimo - navodi Glamočak.

Odakle SDS-ovim prvacima informacija da su novinari RTRS-a vojska SNSD-a, kako znaju za koga ko glasa na izborima i ako su već vojska suprotnog tabora, zašto je spasavaju od propasti, nisu znali da objasne. Najlošije plaćena profesija u BiH, čini se, uvijek je najbolja vreća za udaranje. Da je sve stranački obojeno- tvrdi direktor RTRS-a.

- Imamo situaciju da na čelu RAK-a sjedi bivši potpredsjednik SDS-a i oni pričaju o objektivnosti rada. Trpimo najveći pritisak i od osnivanja regulatora i javnog servisa. Prijave koje raznorazni apsolutno imaju pravo da podnose, ja lično, ali i svi ostali doživljavamo kao direktan pritisak na RTRS i jedva čekam da na Skupštini dokažem koliko oni ne znaju o čemu pričaju - ističe Milinović.

Da se neke stvari rješavaju na sudu umjesto držanjem javnih lekcija ljudima koji rade za prosječnu platu i bombastičnim najavama čistki i hapšenja, političari u Srpskoj često zaboravljaju. A još češće, čini se, zaborave šta je njihov posao.