latinica  ћирилица
19/07/2017 |  17:59 | Autor: RTRS

Netanjahu: Izrael bastion zapadnih vrijednosti usred mraka

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Evropsku uniju da preispita svoj odnos sa Izrealom naglasivši da je jevrejska država bastion zapadnih vrijednosti usred mraka.
Benjamin Netanjahu - Foto: FONET
Benjamin NetanjahuFoto: FONET

EU je više puta osuđivala izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i postupanje izraelske vlade prema organizacijama civilnog sektora.

"Postoji anomalija, često nas kritikuje zapadna Evrope, često više nego bilo koje drugo mjesto na svijetu. Izrael je bastion evropskih i zapadnih vrijednosti u srcu veoma mračnog mjesta", rekao je Netanjahu u Budimpešti drugog dana svoje trodnevne posjete Mađarskoj.

Vrijeme je da Evropa preipsita svoj odnos sa Izraelom, naveo je on poslije razgovora sa liderima Višegradske grupe kojoj pripadaju Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka. On je te zemlje pohvalio zbog toga što su podržale Izrael u "nekoliko prilika" na sastancima EU.

Analitičari smatraju da Izrael želi tješnje veze sa državama koje bi mogle da mu pomognu da brani svoje interese na međunarodnim forumima, navodi AFP.

Mađarski premijer Viktor Orban, otvoreni protivnik muslimanske imigracije, rekao je da je Netanjahu "patriota" i dodao da ako "Evropa ne sarađuje sa Izraelom, ona kažnjava samu sebe".

Orban je rekao da će na inicijativu izraelskog premijera Izrael i Višegradska četvorka formirati zajedničku radnu grupu za borbu protiv terorizma.

Takođe, kako je naveo, formiraće se i zajednička radna grupa za unapređenje tehnološke saradnje, prenosi MTI.

Izvor: Tanjug,RTS