latinica  ћирилица
19/07/2017 |  18:32 | Autor: RTRS

Sud BiH oslobodio optužene za trgovinu vojnom opremom

Izet Redžović, Haris Hodžić, Mustafa Šemić, Nikola Pandža, Muhamed Mehmeti, Mensad Sijarić i Mario Prce oslobođeni su krivice za nezakonito trgovinu vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.
Oružje - Foto: ilustracija
OružjeFoto: ilustracija

Prema obrazloženju presude, naredbe za sprovođenje posebnih istražnih radnji koje je Tužilaštvo BiH izvelo kao dokaz su nezakonite i nisu potkrepljene iskazima svjedoka, niti drugim materijalnim dokazima.

"Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati međunarodni element, ali su radnje ostale nedovršene. Nije pronađeno oružje niti je praćen njegov trag", rekao je sudija Tankić, u kratkom obrazloženju presude.

Optuženima je na teret stavljeno da su nabavljali vatreno oružje i municiju koje su krijumčarili iz BiH u Srbiju, kao i na područje Njemačke, te prodajom ostvarili značajnu imovinsku korist.

Nakon nabavke, prema navodima Tužilaštva, oružje je, uglavnom pištolji raznih kalibara i proizvođača, zajedno s municijom na skrivenim mejstima u vozilu, takozvanim bunkerima, krijumčareno radi dalje prodaje. Pretresom kuća i prostorija koje koriste Pandža i Prce, pronađena je određena količina oružja i municije.

Izvor: Blic