latinica  ћирилица
19/07/2017 |  18:51 ⇒ 20/07/2017 | 12:15 | Autor: RTRS

Pala optužnica za referendum; Iz Srpske poruka- logičan i legitiman ishod (VIDEO)

Optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika i članova Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike pala je na prvom koraku. Sudija za prethodno saslušanje optužnicu je odbacio kao neosnovanu.
Republička komisija za sprovođenje o Danu Republike - Foto: RTRS
Republička komisija za sprovođenje o Danu RepublikeFoto: RTRS

Ništa drugo nisu očekivali Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanjac i Milan Petković, koje je Tužilaštvo optužilo da nisu izvršili odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri obustavljanja primjene Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru. Iz Srpske jednoglasna poruka da je jedino ovakav ishod bio logičan i legitiman.

Nemoguće je izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da optuženi nisu poštovali odluku Ustavnog suda BiH- zaključak je sudije za prethodno saslušanje, kojim su predsjednik i članovi Komisije za sprovođenje referenduma oslobođeni optužnice. Takav epilog jedini je moguć i ispravan, poručuju iz Komisije.

- Ovo je jedna od rijetkih ispravnih odluka Suda BiH. To je potvrda onoga što smo govorili, da je Tužilaštvo neustavna kategorija pod strašnim političkim pritiskom, da donosi političke odluke i to je strašno za bilo koju državu, jer narušava ustavni poredak i vladavinu prava - smatra Siniša Karan, predsjednik Komisije.

Očigledno da je predmet dospio u ruke čestitog sudije i on, očekivano, nije našao dokaze koji potvrđuju navode iz optužnice, jer ni ne postoje, kažu članovi Komisije. Zbog toga je, smatraju, optužnica i odbijena.

- Sada predstoji podnošenje tužbe za naknadu štete protiv BiH, zbog narušavanja ugleda i časti. Јa ću to uraditi, jer neko mora da plati štetu zbog svog ovog blaćenja našeg imena i priča da nismo poštovali odluku Suda. Mi smo samo radili svoj posao. Odbranjena je čast Republike Srpske - naglašava Milan Petković.

Za Dragoljuba Reljića odluka je očekivana.

- Sud je poštovao odredbe o krivičnom postupku i jedina logična odluka je donošenje rješenja o odbijanju optužnice - kaže Reljić.

Istu poruku šalje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekavši da je ovakva odluka jedini logičan ishod. I pored toga, poručuje da i dalje nema povjerenja u pravosuđe BiH, jer je Tužilaštvo politički instruisano, a ni Sud nije pokazivao sposobnost da se odupre političkom uticaju.

- Ovo je jedino logično i pravno ispravno. To govori o tome da nije ni trebalo da bude istraga. I površni uvid bilo kakvog pravničkog autoriteta u to što bi trebalo da budu tužioci, a nisu, odmah bi zaključio da je Narodna skupština mjesto za izvršenje odluka Ustavnog suda i da četvorica ljudi koji su doskoro ostali optuženi nisu mogli uticati na odluke Narodne skupštine. Kao što znate i ja sam dobio sankcije zbog te vrste priče i naravno da osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu - rekao je Dodik.

Da je odluka razumna i pravno utemeljena smatra i predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Objašnjava da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine. Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma, postupali su u skladu sa odlukama parlamenta.

- Svakom pravniku je jasno da ne postoji kolektivna krivična odgovornost, nego da je krivična odgovornost uvijek individualna. I to je razlog što je ova optužnica morala prije ili kasnije da padne - ističe Čubrilović.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je sve urađeno po zakonu i da pravosudne institucije ovim slučajem nije trebalo ni da se bave. 

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić današnju odluku vidi kao poraz sarajevske politike i krugova u Tužilaštvu BiH koji su u njihovoj funkciji.

- Znam da je ljudima koji su optuženi bilo teško ovih nekoliko dana, ali je ovo velika pobjeda, prije svega njihova i pobjeda nad političkom zloupotrebom Tužilaštva, čega je u ovom periodu evidentno bilo. Kada sam bio pozvan da dam izjavu Tužilaštvu BiH u okviru ovog predmeta, jasno sam rekao da to ne želim, jer je u pitanju politika. Današnja odluka potvrđuje to koliko je Tužilaštvo bilo pod uticajem politike - smatra Ivanić.

U okviru istog predmeta, ranije je donesena odluka o obustavi istrage protiv pojedinih članova Komisije koji, kao poslanici republičkog parlamenta Srpske, imaju imunitet od kaznenog gonjenja. Pozdravljaju današnju odluku.

- Vjerujem da je konačno u ovom trenutku stavljena tačka na ovaj, od početka, politički montiran proces i da ćemo se početi baviti stvarima koje su suština života u BiH - ističe Perica Bundalo, član Komisije i poslanik PDP-a u NSRS.

- Pribojavao sam se za kolege, jer je to politika. Tamo gde ima politike, nema prava, ali Sud je prepoznao pravi put i odbacio optužnicu - navodi Davor Šešić, član Komisije i poslanik SDS-a u NSRS.

Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun ukinuo je zakon o imunitetu, smatrajući da treba potpuno da devastira Republiku Srpsku, kaže Dodik. Kasnije, taj zakon je vraćen, ali samo za poslanike. Dodik zato najavljuje mogućnost da bi u septembru Srpska mogla da dobije novi zakon o imunitetu.