latinica  ћирилица
19/07/2017 |  19:41 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Vatrogasci se u Crnoj Gori i dalje bore sa vatrenom stihijom (VIDEO)

Većina požara u Dalmaciji stavljena je pod kontrolu. Iako se osjeća miris paljevine, nadležni tvrde da u Splitu nema opasnosti od zagađenja vazduha. Ipak, vlasti najavljuju da će proglasiti stanje elementarne nepogode. A vatrogasci u Crnoj Gori i danas se bore sa vatrenom stihijom. Najteže je i dalje na poluostvru Luštica.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Na poluostrvu Luštica decenijama unazad ne pamte, kažu, ovakvu katastrofu. Pet dana se bore sa vatrom pokušavajući da zaštite imovinu.

Najteže je danas bilo u mjestu Zabrđe na poluostrvu Luštica, gdje je vatra stigla do prvih kuća.

Rašo Đorđević ovih dana ne spava. Brani kuću od vatre koja je i danas zaprijetila njegovom i drugim domovima u mjestu Zabrđe.

- Tu sam napravio kuću prije 25 godina, a sad se borim da je sačuvam i da ne dođe do nečeg tragičnog - kaže Đorđević.

Umor, panika i neizvjesnost, uz izuzetno nepristupačan teren i vjetar koji rasplamsava vatru, dodatno stvaraju napetu atmosferu. Svuda su pepeo, dim i pustoš koji iza sebe ostavlja požar. Vatrogasci Tivta, Kotora, Herceg Novog, ali i gradova sa sjevera Crne Gore pokušavaju da stanu u kraj vatrenoj stihiji.

Ukrajinci su poslali protivpožarni avion koji je danas angažovan na ovom području, a očekuje se i švajcarski višenamjenski helikopter. Na ovoj teritoriji je i helikopter KFOR a. Crnogorski vatrogasci pozivaju sve koji mogu da pomognu.

Izvjesno je da još jedna besana noć očekuje stanovništvo u ovom dijelu Crne Gore. Požar je aktivan na više lokaliteta u ovom dijelu i uglavnom je riječ o nepristupačnom terenu.

Ono što ostaje iza vatrene stihije izgleda zastrašujuće. Rt Veslo u kome je i kamp iz koga su prije dva dana evakuisani ljudi opustošen je požarom.

Pustoš koju je vatrena stihija ostavila, uz neizdržljiv miris paljevine, ali i neizvjesnost uticali su da veliki broj turista ode sa poluostrva. Procjenjuje se da je oko 70 odsto onih koji su ovdje ljetovali napustilo Lušticu. Štete od požara koji još bukti sumiraće se naknadno, ali je već sada jasno da će biti višestruko neprocjenjive.