latinica  ћирилица
19/07/2017 |  20:05 ⇒ 20/07/2017 | 11:54 | Autor: RTRS

Cvijanović u Teleringu: Opozicija odavno izgubila politički pravac (VIDEO)

Republika Srpska nije prezadužena, u martu smo imali najveću stopu zaposlenosti otkad se vodi ta evidencija i sve njene institucije funkcionišu bez problema, izjavila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović u emisiji Telering Radio-televizije Republike Srpske. Cvijanovićeva je govorila, između ostalog, o odnosu srpskih predstavnika koji su u vlasti na bh. nivou prema Republici Srpskoj, novom zakonu koji bi trebalo da pomogne u rješavanju problema u Robnim rezervama, kao i napadima na RTRS.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Opozicija u Srpskoj odavno je izgubila politički pravac, pa im je još preostalo da kreiraju laži zajedno sa partnerima iz Sarajeva da u Srpskoj samo vlada kriminal i ništa ne funckioniše, rekla je u emisiji Telering predsjednica Vlade. Zbog nedostatka tema, odlučili su da političke poene kupe na galami, bez ikakvih dokaza, a to im neće pomoći, poručuje Cvijanovićeva.

- Zašto reagujem na opoziciju? Zato što su upali u zamku političkog Sarajeva koje ih je samljelo, uzelo, iskonzumiralo u potpunosti. Oni su prihvatili tu logiku da se obračunavaju sa Republikom Srpskom, sa njenim institucijama i građanima, samo zato što ne podnose da je SNSD na vlasti - kaže Cvijanovićeva.

Cvijanović je rekla da opozicija neće smijeniti ni nju niti Vladu, jer nema instrumente za to, odnosno dovoljan broj glasova u NSRS.

- Odavno su pokazali da nemaju kapacitet za parlamentrano djelovanje u tom smislu, ne samo ovdje gdje su opozicija, već i tamo gdje su na vlasti - gubitkom parlamentarne većine u parlamentu BiH - rekla je ona.

Govoreći o interpelaciji opozicije u vezi sa ekonomskom situacijom koja je upućena u NSRS, te najavu da će biti još interpelacija o različitim oblastima, Cvijanovićeva je rekla da opozicija godinama priča iste priče i da još nisu naučili lekciju da treba nešto da mijenjaju ili u radu ili teme, s obzirom na to da godinama gube izbore.

Kada je riječ o najnovijem problemu- Transportnoj zajednici, Cvijanovićeva je poručila da su još u februaru tražili da se poštuje Reformska agenda i počnu razgovori o Transportnoj zajednici. Tek kada je došlo 5 do 12, javili su nam se, a tada je već bilo kasno, kaže Cvijanovićeva.

- To se pojavilo kao tema za koju su oni bili nespremni, apsolutno nespremni. Šta im je falilo da provedu četiri mjeseca usaglašavajući određene stvari i stavove, da odu tamo kao ljudi i kažu "Ovo je stav BiH, obezbijedili smo da se sve dešava na način koji je ispravan i na koji su svi zastupljeni, jer je ovo važna priča i važna tema za sve nivoe vlasti". Zašto ne odu tamo da se pohvale kako su nešto iskoordinisali u svemu tome? Zašto im svaki put treba neko iz Republike Srpske, odnosno ne neko, već Republika Srpska koju će oni tamo prozivati? - pita Cvijanovićeva.

Srpska neće ostati bez funkcije robnih rezevi, bez obzira što to preduzeće ide u stečaj. Novim Zakonom o interventnim nabavkama, samo ćemo dodatno urediti taj segment, po uzoru na zemlje u regionu, poručila je Cvijanovićeva.

- Lično mislim da je određena greška napravljena samom transformacijom Robnih rezervi i da je tada došlo do određenih problema, koje uopšte nismo mogli da "ispeglamo" sve ove godine. Osim toga, tu je i dug i odnos koji smo imali sa Upravom za indirektno oporezivanje. Moguće je da je moglo da bude nekog drugog lijeka. Kažem moguće, ne mogu da tvrdim da je bilo ili nije. Možda su se neke stvari mogle preduprijediti, ali prosto su se nizale jedna za drugom i dovele su do sadašnjeg stanja - rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o najnovijim napadima opozicije u Srpskoj na RTRS, predsjednica Vlade je poručila da je Јavni servis Srpske jedan od stubova oslonca ovog entiteta. Opozicija tim napadima želi da uništi medij kojem građani Srpske najviše vjeruju, poručila je predsjednica Vlade.