latinica  ћирилица
19/07/2017 |  20:06 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Tadić: Bilo kakve izmjene Izbornog zakona poboljšavaju status Srba u FBiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić izjavio je danas da bilo kakva intervencija u Izbornom zakonu BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda u vezi sa apelacijom Bože Ljubića poboljšava status Srba u Federaciji BiH.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

"Sve što rješava trenutnu situaciju, a to je da Klub delegata u Domu naroda FBiH iz reda srpskog naroda uopšte nije popunjen, bolje je rješenje od onog koje je sada na snazi", rekao je Tadić novinarima u Sarajevu, nakon što je Dom naroda parlamenta BiH po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba hrvatskih delegata u ovom domu.

On je siguran da će prije zakazivanja sljedećih opštih izbora u BiH, koji će biti održani u oktobru iduće godine, biti riješena pitanja u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Ljubićevom prijedlogu.

"Razuman je stav delegata iz Saveza za promjene, odnosno SDS-a da ni na koji način ne stvaraju dodatne tenzije u ovoj situaciji. Ovo je, ipak, otvoreno pitanje između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, i u ovoj prvoj fazi dogovaranja to treba prepustiti njima, uz nadu da će oni taj dogovor postići uskoro, te da ćemo zajedno, prema utvrđenom dogovoru, imati priliku da se izjasnimo u parlamentarnoj proceduri", istakao je Tadić.

Prema njegovim riječima, u Savezu za promjene razumiju želju hrvatskih delegata da ubrzaju ovaj proces, ali razumiju i stavove Kluba Bošnjaka da ova ponuđena rješenja, pogotovo po hitnoj proceduri, ne mogu dobiti traženu podršku.

"Nadam se da će se Predstavnički dom na bazi ovog ili sličnog rješenja, koje bi bilo rezultat dogovora predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u toj početnoj fazi, imati priliku da se sadržajnije bavi i da će nakon toga Dom naroda usaglasiti taj tekst", naglasio je Tadić i konstatovao da ovaj zakon neće dobiti većinu u Predstavničkom domu.

Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Zdenka DŽambas rekla je da je današnja rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pokazala da čak ni odluke Ustavnog suda BiH nisu razriješile pitanja koja je imao Klub bošnjačkih delegata.

"Ustavni sud BiH rekao je da Dom naroda FBiH nije dom kantona. Dom naroda FBiH nije zbir domova naroda iz kantona", istakla je DŽambas.

Izvor: SRNA