latinica  ћирилица
19/07/2017 |  21:36 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

"Izbaciti politički uticaj iz sudova u BiH"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je večeras u Banjaluci sa Henovevom Ruis Kalaverom, direktoricom za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.
Dodik sa Henovevom Ruis Kalavero - Foto: RTRS
Dodik sa Henovevom Ruis KalaveroFoto: RTRS

Dodik je prenio Ruis Kalaveri stav da Republika Srpska ostaje na putu evropskih integracija uz poštovanje i primjenu mehanizma koordinacije i vidljivost Srpske na tom putu.

Predsjednik Srpske i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije složili su se da se što prije treba riješiti pitanje potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici i donošenje Zakona o akcizama.

Dodik je rekao da osnovni tekst Ugovora o Transportnoj zajednici nije upitan, ali da se problem pojavio zbog toga što nije bilo koordinacije na nivou BiH, dodavši da su entiteti bili isključeni iz tog procesa.

Na sastanku je bilo riječi i o Zakonu o Sudu BiH, a predsjednik Srpske i Ruis Kalavera su se saglasili da treba izbaciti politički uticaj iz sudova u BiH, te da Zakon o Sudu BiH treba da bude zakon koji garantuje pravnu sigurnost.

Dodik je naglasio da je spreman da se riješi pitanje Zakona o Sudu BiH koji ne treba da ima dvostepene nadležnosti, da može da se bavi samo predmetima iz svoje nadležnosti, dok bi pravosuđe entiteta bilo potpuno autonomno.

Sastanku su prisustvovali i šef odjeljenja za BiH u Direkciji za proširenje EU Mihaela Matuela i Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, kao i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.