latinica  ћирилица
19/07/2017 |  21:55 | Autor: RTRS

Brnabić: Vlada Srbije nije ni proruska niti proamerička

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije nije ni proamerička ni proruska, već prosrpska i da je duboko posvećena poboljšanju života građana.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je istakla da je Srbija duboko posvećena pristupanju EU i da je to jasno svim njenim partnerima, uključujući Rusiju.

On je u intervjuu za Si-En-En navela da Rusija predstavlja veliko tržište za Srbiju i da je njen veliki trgovinski partner, kao i da su Srbi nesumnjivo istorijski, vjerski i tradicionalno bliski sa Rusijom.

"Treba da budemo odgovorni prema svim građanima i održavamo naše veze sa Rusijom. To je važan izvor našeg rasta", naglasila je Brnabićeva.

Na insistiranje novinara da se izjasni o navodnom ruskom miješanju na Balkanu, sa ciljem da se region, kako je navedeno, iskoristi kao "odskočna daska" za miješanje u EU i NATO, Brnabićeva je rekla da "ne vidi da se to događa".

"Kao što sam rekla, moram i da ponovim, naš strateški put je ka EU, uvek smo imali jednu i istu poruku - idemo ka EU, Rusija je naš prijatelj i naš ekonomski partner. I nema ničeg više od toga", naglasila je Brnabićeva.

Ona je istakla da su Srbiji potrebna nova radna mjesta i nove kompanije, dodajući da se ove godine nada rastu BDP-a od tri odsto, a 2018. rastu od 3,5 odsto.

"Moja vlada predstavlja potpuni kontinuitet sa prethodnom vladom premijera Aleksandra Vučića. Imali smo veliki uspeh u prethodne tri godine, punu fiskalnu konsolidaciju, pre toga smo bili tri meseca pred bankrotstvom, a sad imamo punu makroekonomsku stabilnost", rekla je Brnabićeva.

Komentarišući to što je "u duboko konzervativnoj zemlji", na čelu vlade kao osoba koja se izjašnjava kao gej, a uz to je i žena, Brnabićeva je naglasila da se cio život otvoreno izjašnjava kao gej i da nikada nije imala problem u Srbiji.

"Volela bih da mislim da Srbija nije toliko konzervativna, homofobična ili ksenofobična u tom smilu. Svakako postoji prostora za unapređenje i promenu i svakako ima ljudi koji i dalje misle da to nije okej, da to nije deo naše tradicije ili vrednosti, ali mislim da su oni manjina, glasna, ali i dalje manjina", rekla je Brnabićeva.

Izvor: SRNA