latinica  ћирилица
21/07/2017 |  07:40 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Snažan zemljotres u Egejskom moru, dvije osobe poginule (FOTO/VIDEO)

Snažan zemljotres magnitude 6,9 po Rihteru pogodio je područje između turskog ljetovališta Bodrum i grčkih ostrva.

Državljanin Švedske i jedna osoba iz Turske izgubili su život na grčkom ostrvu Kos u zemljotresu koji se dogodio rano jutros u Egejskom moru u blizini popularnih grčkih i turskih turističkih destinacija.

Konzulat Turske u Grčkoj potvrdio je smrt turskog državljanina, navodeći da je drugi turski državljanin teško povrijeđen i prebačen u bolnicu u Atinu.

Gradonačelnik Kosa Јorgos Kirtsis potvrdio je da su strani državljani poginuli kada se krov obrušio na bar u jednom hotelu.

Evakuisan je i jedan trajekt na kome se nalazilo 200 turskih državljana na putu sa Kosa prema Bodrumu.

Zemljotres Grčka, Turska (foto: Tanjug-AP)

U turskom ljetovalištu Bodrumu u bolnicu je prebačeno oko 80 povrijeđenih. Oni su povrede zadobili uglavnom zbog toga jer su u panici skakali sa prozora zgrada.

Iz geološke službe SjAD koja prati zemljotrese, rečeno je da se radi o plitkom zemljotresu, na samo 10 kilometra od morskog dna, sjeverozapadno od primorskog grada Marmaris. Epicentar je na samo 20 kilometra od turskog odmarališta Bodrum, 16 kilometara istočno-sjeveroistočno od Kosa.

Zemljotres Grčka, Turska (foto: Tanjug-AP)

Evropska agencija za zemljotrese saopštila je da bi moglo da dođe do pojave manjeg cunamija, ali je turska televizija pozivajući se na zvaničnike izvestila da je vjerovatnije da će doći samo do pojave većih talasa. Dio ostrva Kos već je poplavljen.

Izvor: SRNA, Blic ,Tanjug