latinica  ћирилица
21/07/2017 |  10:13 | Autor: RTRS

Nešto se neobično dešava u Sjevernoj Koreji

Vojni zvaničnici SAD misle da bi sljedeće raketne probe Sjeverne Koreje mogle da budu izvedene pod vodom jer se čini da se Pjongjang sprema za lansiranje s podmornica.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U proteklih 48 časova sjevernokorejska podmornica duga 65 metara pokazala je "neuobičajeno premještanje", prema riječima dvojice američkih vojnih zvaničnika, prenosi Si-En-En. Brod je plovio dalje nego ranije u međunarodne vode, putujući stotinak kilometara, do Јapanskog mora.

Netipično ponašanje podmornice uzrokovalo je da južnokorejske i američke snage podignu nivoe opreznosti, s obzirom na to da američke izviđačke službe pažljivo prate brod, prenio je Sputnjik.

Ova aktivnost dolazi nedjelju dana nakon što je Pjongjang završio ono što Vašington smatra prvom uspješnom probom interkontinentalne balističke rakete. Lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un nazvao je to lansiranje "poklon paketom" SAD za proslavu Dana nezavisnosti.

Sjevernokorejski mediji su izvjestili da su moguća i buduća lansiranja, citirajucći Kima koji je naučnicima rekao da bi trebalo "često da šalju velike i male poklone Јenkijima".

Izvor: Agencije