latinica  ћирилица
21/07/2017 |  14:11 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Smijenjen glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS protiv Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost Salihovića.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

Kako se navodi, Salihović je odgovoran za disciplinske prekršaje koji predstavljaju ozbiljno kršenje službene dužnosti i kojima se dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva i “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS“.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbacuje disciplinska tužba koja se odnosila na “omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene“ i “miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstrukcije ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“.

Na odnovu ove odluke Salihović se, sa funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH, premještana mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Protiv ove odluke moguća je žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.