latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:24 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Gradiška: Obrazovanje srednjoškolaca u skladu sa potrebama privrede (VIDEO)

U Gradišci se sve veća pažnja u obrazovanju srednjoškolaca posvećuje potrebama privrede opštine.
Gradiška - obuka učenika - Foto: RTRS
Gradiška - obuka učenikaFoto: RTRS

U novoj školskoj godini učenici će se obrazovati u dva nova obrazovna profila. U elektrotehničkoj struci tehničari informacionih tehnologija i u mašinskoj struci tehničari CNC tehnologija. U Tehničkoj školi u toku je nabavka opreme za nova zanimanja.

Za potrebe obrazovanja tehničara kompjuterski programiranih mašina nabavljena su tri savremena CNC simulatora koji učenicima omogućavaju praktičnu nastavu i programiranje u realnim uslovima.

- Pomoću tih mašina, uređaja i softvera mi ćemo učenicima direktno prenositi znanja koja smo stekli - kaže profesor praktične nastave Mladen Knežević.

Profesor stručnih predmeta Miodrag Vučković dodaje: "Praktično, naš učenik će biti sposoban direktno odavde da ode  u fabriku, da stane za mašinu i da radi, jer upravljački paneli koje smo dobili odgovaraju potpuno panelima na mašinama".

Modernizaciju opreme i stručno usavršavanje nastavnog kadra Tehnička škola Gradiška realizuje sa Mašinskim fakultetom u okviru projekta "Prilika plus" koji finasira Vlada Švajcarske.

- Vrijednost opreme je oko 25.000 KM i ona će sigurno naći svoju svrhu i primjenu kod novog zanimanja tehničara CNC tehnologija - ističe Vlado Tomić, direktor Srednje tehničke škole.

U Tehničkoj školi uz pomoć opštine Gradiška u toku je i izgradnja dva nova kabineta za praktičnu nastavu mehatronike i obuku za rad na CNC mašinama.