latinica  ћирилица
21/07/2017 |  17:14 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Sarajevo pokušava da ratni dug za gas prebaci na teret Srpske (VIDEO)

Profit zadržavamo, dugove dijelimo- ovo je matrica po kojoj BH gas želi da gradi odnos sa Republikom Srpskom, tvrde u preduzeću Gas Res. Kažu da ratni dug za gas treba da bude fakturisan onome ko ga je i napravio. Traže da se objavi Ugovor i vidi ko je njegov nosilac, pa samim tim i dužnik.
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Dok u BH gasu smatraju da i Republika Srpska treba da plati ratni dug za gas, iz kompanije Gas Res poručuju da nije korektno to fakturisati Srpskoj. Pitaju, zašto BH gas ne objavi Ugovor, u kojem je jasno navedeno ko je dužnik. Podsjećaju, da su prethodnom trgovinom gasa ostvarili i određeni profit.

- Mi imamo informaciju da su oni ostvarivali enormne profite. O tome možete konsultovati bivši Birač ili Aluminu, koji to vrlo dobro znaju. Dakle, kada su ostvarivali enormne profite onda je to bilo samo njihovo, a dugove, po njima, trebamo dijeliti - kaže Slobodan Puhalac, direktor Gas Res-a.

Tu nije kraj problemima u gasnom sektoru u BiH. Zaboravljajući mnoga pitanja važna za interese Republike Srpske, BH gas nameće samo jedno- jedinstven stav Bosne i Hercegovine u vezi sa tarifom transporta koji određuje Srbija, kažu u Gas Resu.

- I to na način da zadrži privilegovane cijene transporta koje su četiri puta manje nego što mi plaćamo od 2015. Mi bismo htjeli da se urede i neki drugi odnosi, prije svega, da prestanu sa svojim monopolskim poslovanjem - navodi Puhalac.

Iz BH gasa su prije nekoliko mjeseci rekli da predstavnici kompanija i regulatora iz Srpske postupaju samovoljno i ucjenjuju u vezi sa transportnm kapacitetima.

U Gas Resu tvrde da BH gas odbija da plati transportne troškove vlasnicima gasovoda u Republici Srpskoj, a blokirao je pristup svom transportnom sistemu preduzećima iz Srpske. Stav BH gasa nismo dobili.