latinica  ћирилица
21/07/2017 |  17:37 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Hram Sv. Prokopija u Visokom obilježio krsnu slavu (VIDEO)

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom obilježio je krsnu slavu i 160 godina postojanja.
Hram Svetog Prokopija u Visokom - Foto: RTRS
Hram Svetog Prokopija u VisokomFoto: RTRS

Okupljeni vjernici, uglavnom izbjegli Srbi iz Visokog i drugih opština centralne Bosne, dobrovoljnim prilozima pomožu obnovu hrama čija je fasada, ali i unutrašnjost oštećena.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je da Visoko nije mjesto prošlosti i sjećanja, već mjesto gdje Srbi mogu da žive. A tamo danas živi tek nešto više od 200 Srba.

U porti 160 godina starog pravoslavnog hrama sabrali su se protjerani Srbi iz Visokog. Raseljeni širom Srpske i svijeta dolaze jednom ili dva puta godišnje na opustjela imanja i traže kupce za svoju djedovinu.

- Poslije `92. sam napustio svoje ognjište i skrasio se u Bijeljini. Moja djeca se sigurno neće vratiti. Јa ponekad dođem kod brata koji ovdje živi i gledamo da prodamo imanje, što ćemo na kraju i učiniti - kaže Mlađen Dabić, izbjeglica iz Visokog.

Besjedeći okupljenom narodu vladika Grigorije poručio je upravo suprotno- da ne napuštaju Visoko, jer je to mjesto gdje se Srbi nalazi na svome.

- Nije ovo mjesto stvoreno za prošlost i za sjećanje, već mjesto gdje se može živjeti - poručio je vladika.

Kosana Đokić živi u Visokom. Nada se da će neko od izbjeglih Srba poslušati poziv vladike i vratiti se jer, kako kaže, osim supruga nema nikog svog u rodnom gradu.

- Drago bi mi bilo da se vrate a živimo tako kako znamo, snalazimo se. Najgore što nemam nikog od svoje familije, a komšiluk tuđi - priča Kosana.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija izgrađen je za vrijeme Otomanske okupacije ovih prostora. 2004. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Sadrži vrijednu kolekciju pravoslavnih ikona, a unutrašnjost, fasada i okolni objekti zahtijevaju brzu obnovu. Straješina Hrama, jerej Miljan Rađenović, kaže da su potrebna velika sredstva za obnovu.

Na današnji dan Srbi su se vratili u Visoko i evocirali uspomene. Nakon odlaska iza njih ostaju natpisi "Prodaje se", koji govore o realnosti ostanka i suživota.

Od skoro 8.000 Srba koliko ih je prema predratnom popisu `91. živjelo u ovom gradu, ostalo je svega 286 Visočana koji su se na popisu 2013. izjasnili kao Srbi.