latinica  ћирилица
21/07/2017 |  20:34 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Kosovska Mitrovica: Obustavljeni projekti EU

Kancelarija EU u Prištini otkazala je pomoć sjevernoj Kosovskoj Mitrovici od 7,8 miliona evra za izgradnju kulturnog centra i nove zgrade univerziteta, nakon čega je predsjednik ove opštine Goran Rakić poručio da neće podleći ucjenama niti pristati na igru "štapa i šargarepe" specijalnog predstavnika EU Natalije Apostolov.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Apostolova je donijela tu odluku jer, kako je saopšteno iz Kancelarije EU, lokalne vlasti nisu uklonile postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobodile pristup svim površinama na kojima je trebalo da počne gradnja.

Kancelarija EU navela je da žali zbog otkazivanja projekata, te da Unija, koja finansijski pomaže Kosmet skoro 100 miliona evra godišnje, ostaje posvećena tijesnoj saradnji sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj.

Iz ove kancelarije ističu da pružajući pomoć podržavaju sve oblasti na Kosovu i sve zajednice, uključujući iznos od 38,5 miliona evra posebno namijenjen sjeveru Kosova, a koji je uglavnom izdvojen za infrastrukturu, kulturni centar, zgradu univerziteta, zgradu opštine u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, postrojenje za tretman vode i sportsku hala u Zvečanu, vrtić i zdravstveni centar u Leposaviću, nove putevi u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Za novu autobusku stanicu i zdravstveni centar u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, rekonstrukciju kanalizacionog sistema i sistema vodosnabdijevanja u Zvečanu u svim opštinama na sjeveru izdvojeno je 8,5 miliona evra, a svi ti projekti trenutno su u realizaciji.

EU je od 2012. godine dala preko 3,5 miliona evra za 35 poljoprivrednih projekata u sjevernoj Kosvskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku da bi se podržali lokalni proizvođači.

Nova zgrada univerziteta, u vrijednosti od 4,5 miliona evra, trebalo je da se sastoji od podruma i pet spratova, učionice, amfiteatra, laboratorije, pozorišta, biblioteke, kancelarijskog prostora, restorana i podzemnog parkinga.

Izgradnja kulturnog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, u vrijednosti od 3,3 miliona evra, trebalo je da se realizuje zajedno sa izgradnjom povezane infrastrukture, uključujući pristupni put i parking prostor za vozila, uređivanje lokacije i spoljašnju rasvjetu, drenažu puta i parkirališta za vozila.

Reagujući na odluku Apostolove, predsjednik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić je u saopštenju naveo da je razočaran ovakvom njenom odlukom i da nikada neće podleći ucjenama.

"Ova odluke Apostolove nema veze ni sa kakvim uklanjanjem objekata, već sa pokušajem da se Apostolova igra sa nama po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo i nećemo pristati", napisao je Rakić.

On tvrdi da je pravi razlog za ovakvu odluku to što Apostolova zahtijeva da opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbjednosti građana, što je primarni interes Srba.

"EU izaslanica Apostolova je bila iznenađena našim insistiranjem da nam se pojasni kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1,2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim košta 1,9 miliona evra, što je mnogo više", naveo je Rakić.

On je podsetio Apostolovu da su svi projekti koje je opština dobila od Kancelarije EU obezbijeđeni dok je na čelu Kancelarije EU bio Samjuel Žbogar.

"Od kada je na toj poziciji, Apostolova se nije trudila da nam pomogne u unapređenju života građana, već se bavila političkim ucenama, na šta mi ne pristajemo", naveo je Rakić.

Izvor: SRNA