latinica  ћирилица
22/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Nijedna država sama ne može da se suoči sa kriminalom i terorizmom

Nijedna država nije dovoljno jaka da se sama suoči sa migracijama, transnacionalnim kriminalom ili terorizmom i ne može biti sigurna u svoju potpunu stabilnost ukoliko se nalazi u nestabilnom okruženju, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.
Cetinje - "Regionalna saradnja i bezbjednost" - Foto: SRNA
Cetinje - "Regionalna saradnja i bezbjednost"Foto: SRNA

On je danas učestvovao na regionalnom sastanku na Cetinju pod nazivom "Regionalna saradnja i bezbjednost", koji okuplja predsjednike odbora za bezbjednost i odbranu i šefove stranih delegacija pri Parlamentarnoj skupštini NATO iz Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

On smatra da je danas je više nego ikada ranije potrebno imati vjeru u viziju evropskog zajedništva.

"Kada govorimo o pitanjima koja se odnose na bezbjednost moramo biti svjesni da nijedna država nije dovoljno jaka da se sama suoči sa migracijama, transnacionalnim kriminalom, posljedicama klimatskih promjena ili terorizmom. Istovremeno, vrlo je važno da znamo da nijedna država ne može biti sigurna u svoju potpunu stabilnost ukoliko se nalazi u nestabilnom okruženju", rekao je Brajović.

Kako je naveo, sva ta i druga pitanja upućuje na potrebu da nivo saradnje treba unapređivati i da treba snažnije realizovati dogovorene mjere i inicijative s ciljem jačanja bezbjednosti i stabilnosti regiona.

"Uvjeren sam da će naša dalja parlamentarna saradnja omogućiti da se našim različitostima međusobno dopunjavamo, da rušimo predrasude, uspostavljamo nove mogućnosti za zajedničko djelovanje i dajemo prave odgovore na probleme sa kojima se svi suočavamo", poručio je Brajović.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali je naveo da je NATO posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da su vrata otvorena svim onim zemljama u ovom regionu i širom Evrope koje su spremne i u mogućnosti da unaprijede evroatlantsku bezbjednost.

Izvor: Srna