latinica  ћирилица
22/07/2017 |  21:00 | Autor: RTRS

Natprosječni prinosi pšenice u Srpskoj

U Republici Srpskoj ove godine su pšenica i strna žita imala natrposječan prinos, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.
Žito - Foto: RTRS
ŽitoFoto: RTRS

Pašalić je naveo da je prosječan prinos pšenice u Srpskoj veći od pet tona po hektaru, te da se očekuje da ukupna proizvodnja ovog žita premaši 200.000 tona, uz ostvaren dobar kvalitet.

- Vlada Republike Srpske nastaviće da pruža podršku poljoprivrednicima i podsticajima za proizvedenu pšenicu, koji iznose 200 KM po hektaru zasijane pšenice i pet feninga po kilogramu - rekao je Pašalić u Rogoljima kod Gradiške.

On je napomenuo da cijenu pšenice diktira tržište, a prema posljednjim informacijama, iznosi od 30 do 33 feninga po kilogramu, zavisno od kvaliteta.

- U narednom periodu definisaće se prava cijena, jer dosta proizvođača pšenicu čuva u silosima - naveo je Pašalić.

On je dodao da će veoma brzo biti isplaćeni dugovi za prošlogodišnje podsticaje poljoprivrednicima, nakon čega će usplijediti ažurnija isplata podsticaja za ovu godinu.

- Ostao je manji dio neiplaćenih podsticaja za prošlu godinu. Dinamika isplate zavisi od likvidnosti budžeta, ali se trudimo da isplata bude dinamičnija, pa molimo i proizvođače da imaju razumijevanja - rekao je Pašalić.

On je dodao da novac od klirinškog duga nije presudan za isplatu podsticaja i da će Vlada uvjek naći načina da obezbijedi sredstva za te namjene.

Govoreći o projektima navodnjavanja, Pašalić je rekao da su završena dva velika sistema za navodnjavanje u Bijeljini i Pelagićevu, a trenutno se radi veliki projekat navodnjavanja u Bratuncu u vrijednosti oko osam miliona KM.

- Potpisaćemo ugovor i za izgradnju sitema za navodnjavanje na području Trebinja, a nakon toga slijede projekti u Ljubinju i Lijevče polju. U Potkozarju je cilj da se obezbijedi navodnjavanje oko 1.500 hektara zasada voća, gdje se trenutno vrše geomehanička istraživanja koja će pokazati lokacije pogodne za četiri akumulacije - naveo je Pašalić.

Izvor: SRNA