latinica  ћирилица
23/07/2017 |  10:56 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Šahovski turnir u Kotor Varošu okuplja velemajstore iz regiona

Više od 50 takmičara iz BiH, Srbije i Crne Gore učestvovaće na trećem Međunarodnom šahovskom turniru u Kotor Varošu, koji počinje danas.
Šah - Foto: ilustracija
ŠahFoto: ilustracija


Direktor turnira Predrag Tešić rekao je da ova četvorodnevna manifestacija ima zavidan rejting i da se ove godine očekuje dolazak velikog broja šahovskih velemajstora.

"Turnir se igra po švajcarskom sistemu - FIDE varijanta. Biće igrano sedam kola uz tempo igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju i dodatak od 30 sekundi po potezu, počevši od prvog poteza", istakao je Tešić i naglasio da je generalni pokrovitelj turnira Vlada Republike Srpske.

Nagradni fond turnira iznosi 5.000 KM i biće podijeljen na redovne i specijalne nagrade. Pobjedniku turnira pripašće 1.000 KM, drugoplasiranom 700 KM, trećeplasiranom 500 KM, a novčano će biti nagrađeni igrači koji zauzmu prvih osam pozicija.

Specijalne nagrade biće dodijeljene igračima na osnovu rejtinga, a biće nagrađena i najbolja šahistkinja, veteran preko 65 godina, kadet do 18 godina i najbolji igrač domaćina - Šahovskog kluba Kotor Varoš.

Glavni sudija je Mirza Miralem, a njegov pomoćnik, savezni sudija Nemanja Šipka, koji je upravo na ovom turniru prije dvije godine ispunio normu za FIDE sudiju.

Organizatori turnira su Šahovski klub Kotor Varoš i kotorvaroško Udruženje građana "Centar mladih".

Izvor: Srna