latinica  ћирилица
23/07/2017 |  14:15 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Šamac: Dijagnostičko ispitivanje krava na brucelozu (VIDEO)

Veterinarska stanica Šamac počela je dijagnostičko ispitivanje na prisustvo bruceloze kod 600 mliječnih goveda, starijih od 12 mjeseci. Ispitivanje se provodi u okviru redovne godišnje kontrole, prema uputstvima Ministarstva poljoprivrede i u saradnji sa Veterinarskim institutom Republike Srpske.
Šamac - ispitivanje krava na brucelozu - Foto: RTRS
Šamac - ispitivanje krava na brucelozuFoto: RTRS

Na šamačkom području nije zabilježen ni jedan slučaj pojave bruceloze, inače, rijetke, ali veoma opasne bolesti koja se sa životinja može prenijeti i na ljude. 

"Proizvođači su obavezni da jednom godišnje pretraže svoja stada, znači koji su u tom lancu proizvodnje mlijeka za javnu potrošnju, oni dobijaju papir da su te godine slobodni, pod uslovom da ne uvode druga grla sa strane", kaže direktor Veterinarske stanice Šamac, Saša Stanimirović.

Budući da se bruceloza može prenijeti na ljude i konzumacijom mlijeka, zaštita potrošača počinje na farmi. Čedomir Borojević iz Tišine na farmi sa 425 goveda, pod stalnim nadzorom veterinara, primjenjuje visoke standarde higijene. 

"Mogu reći da je naša farma već prošla određene kontrole Evropske komisije i bili smo jedna od farmi koja je u cjelosti zadovoljila ono što su evropski standardi od nas tražili. Naravno na taj način smo samo pokazali da naši inspekcijski organi, naše ministarstvo poljoprivrede u cjelosti rade svoj posao onako kako treba", naveo je Čedomir  Borojević, farmer iz Tišine.

Veterinarska stanica Šamac će, osim monitoringa mliječnih goveda na brucelozu, na farmama, raditi i dijagnostiku leukoze i tuberkoloze, kao i redovne godišnje vakcinacije goveda.