latinica  ћирилица
23/07/2017 |  17:08 ⇒ 24/07/2017 | 09:32 | Autor: RTRS

Zaev u posjeti BiH: Poboljšanje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje (VIDEO)

BiH i Makedonija nemaju nijedno otvoreno pitanje, istanuto je tokom današnje posjete Sarajevu makedonskog premijera Zorana Zaeva BiH. U centru pažnje razgovora sa ministrima iz Savjeta ministara bilo je poboljšanje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje.
Zoran Zaev i Denis Zvizdić - Foto: SRNA
Zoran Zaev i Denis ZvizdićFoto: SRNA

Kvalitetna ekonomska saradnja BiH i Makedonije može biti sadržajnija i unaprijeđena. Prošle godine bila je na nivou od oko 300 miliona KM, što predstavlja rast od 10 odsto.

- Ekonomska saradnja raste i ove godine, ali kroz razgovor, kroz dijalog, kroz prezentiranje naših potencijala procijenili smo da bi ona, za vrijeme mandata SM BiH, dakle do kraja 2018, zasigurno mogla biti povećna za minimalno dodatnih 100 miliona KM - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Posebno će se raditi, kako je naglašeno, na jačanju infrastrukturne povezanosti i s tim u vezi do kraja godine očekuje se uspostavljanje direktne avio-linije Sarajevo-Skoplje.

U okviru posjete makedonske delegacije potpisani su sporazumi o kulturnoj i saradnji u oblasti poljoprivrede, koji bi trebalo da omogući i zajednički nastup prema drugim tržištima i IPA fondovima. U narednom periodu najavljena je i zajednička sjednica, kao i potpisivanje niza drugih sporazuma.

- Nadam se da će doći do priznavanja dokumenata, kao što su vozačke dozvole, lične karte i tako dalje s obje strane, te da će doći do potpisivanja ugovora koji bi omogućio građanima Republike Makedonije i građanima BiH da putuju u jednu i drugu zemlju samo s ličnim kartama, a ne kao do sada s pasošima - naveo je Zaev.

I dok je ukazano na značaj evropskih integracija i regionalne saradnje, Zaev je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakao i da je Srbija veliki prijatelj Makedonije. Ističe da od srpskih vlasti još nije stigao odgovor na makedonski zahtjev da se praznik Ilinden obilježi na Prohoru Pčinjskom na teritoriji Srbije.

- Nadam se da će nam odobriti, a ukoliko nam i ne odobre mi se nećemo naljutiti. Srbija je jedna velika prijateljica Republike Makedonije, mi smo u jako dobrim odnosima i želimo da to tako i ostane - istakao je on.

Sa predsjednikom i premijerom Srbije imamo prijateljske odnose i želimo da tako ostane, dodao je Zaev zaključivši da ne želi da bilo kakve nesmotrene izjave, s bilo koje strane, izazovu nesporazum između dvije zemlje.