latinica  ћирилица
23/07/2017 |  19:32 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Gastro susreti u Pelagićevu najposjećeniji do sada (VIDEO)

Veliki broj izlagača raznih jela došli su danas u Pelagićevo na Gastro susrete iz Krajine, Lijevče polja, sa Ozrena, Semberije i Posavine. Iz Turističke organizacije ove opštine procjenjuju da je ova, osma po redu manifestacija, najposjećenija do sada.
Gastro susreti u Pelagićevu - Foto: RTRS
Gastro susreti u PelagićevuFoto: RTRS

Osim iz Pelagićeva i obližnjih opština, svoje kulinarsko umijeće na Susretima prikazle su predstavnice udruženja žena iz mnogih krajeva Republike Srpske. Gastro susreti su i prilika da se i sami izlagači, kažu, bolje upoznaju i razmijene svoja iskustva. A trpezi, za svačiji ukus po nešto.

- Gastro susreti su za nas prilika da za predstavljanje naše tradicije i kulture, a mi se trudimo da je očuvmo i da je na mlade generacije prenesemo - kaže Ljubica Dimitrov, predsjednica UŽ Đurđevak Liješće, Brod.

U Opštini Pelagićevo su prije osam godina počeli manifestaciju Gastro susreta koji bi na najbolji način predstavljali ovaj dio Republike Srpske, po onome po čemu je ovaj dio Posavine prepoznatljiv. I u tome se, kažu, uspjelo.

- Јa sam ubijeđen da će ova manifestacija dati doprinos ne samo razvoju tirizma, nego i prosperitetu i razvoju opštine Pelagićevo u privrednom smislu - rekao je načelnik Pelagićeva Simo Stakić.

Ova turistička manifestacija je svake godine izuzetno posjećena, a ove godine najviše, jer je znatilježnika bilo ne samo iz Posavine već i iz mnogih dijelova Republike Srpske i Federacije, pa i iz Srbije i Hrvatske. Zato će Vlada Srpske pomoći da ovi susreti budu prošireni i na susjedne opštine.

- Mislim da ovu manifestaciju treba podići na viši nivo saradnjom i sa Brčko distriktom, te sa opštinama Donji Žabar i Gradačac. Ovdje se može privući znatniji broj turista nego inače - smatra ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

U okviru Ilindanskih svečanosti osim Gastro susreta predviđeno je i književno veče pod nazivom Književni sabor, i paljenje lila, uoči svetog Ilije.